Nizsai Dániel 34 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Nizsai Dániel vagyok, színész, bábjátékos, a Kolibri Színház tagja. Tanulmányaimat a Keleti István Művészeti Iskolában kezdtem, itt találkoztam először a bábszínház varázslatos világával, amelybe Török Ágnes és Szívós Károly tanáraim engedtek bepillantást. 2008-ban vettek fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész-bábszínész szakára, ahol 2013-ban diplomáztam Meczner János és Csizmadia Tibor diákjaként és ahol többek közt Molnár Piroskától, Huszti Pétertől, Gothár Pétertől, Ellinger Edinától és Lénárt Andrástól tanulhattam. Osztálytársaimmal közösen HUPS! Crew néven alapítottunk csapatot, ún. bábkoncertünkkel Európa-szerte vendégeskedtünk. Gyakorlatomat az egri Harlekin Bábszínházban, a Nemzeti Színházban, a Radnóti Színházban és a Kolibri Színházban töltöttem, ahova boldogan szerződtem. Bábos és prózai előadásokban egyaránt dolgozom, és független produkciókban is részt veszek. 2011-ben Benga címmel, Laboda Kornél és Béli Ádám alkotótársaimmal létrehoztuk az első magyar bábos tantermi előadást. 2018-ban pedig egy egyszemélyes vásári bábjátékot készítettem, amelynek főszereplője Vitéz László, a honi bábhagyomány hősének olasz testvére: Pulcinella. 
Pályázatom tárgya egy komplex bábművészeti projekt, amelynek középpontjában Kemény Henrik, a magyar bábtörténet emblematikus alakja áll. Célom egy olyan költői színházi játék létrehozása, amely Heni bácsi munkamódszerét követve az ő élettörténetébe avat be. Az előadás létrejöttét kutatómunka előzné meg, amely a megmaradt írásos dokumentumok és archív felvételek tanulmányozásáról illetve Kemény Henrik ismerőivel való beszélgetések rögzítéséről szólna. A kutatás eredményeként egy összefoglaló tanulmány is születne, amelynek megjelentetését a Színház Online vállalja. Az összegyűjtött anyagok nyomán, a hagyomány- és értékmegőrzés jegyében egy új bábfigura megteremtésével a mai valóságról szóló bábszínházi előadás létrehozása is megtörénne.

Iskolák
Egyetem (ma), 2013. Színház- és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • A BÁBJÁTÉKOS – Monodrámát készített Kemény Henrik életéből Nizsai Dániel és Deres Péter

  2023. 04. 25.
  színházművészet
  Nizsai Dániel színész-bábszínész az MMA ösztöndíjprogramjának keretében dolgozta fel a Kossuth-díjas bábos, Kemény Henrik életét Deres Péter dramaturg közreműködésével. A megszületett előadást a Kolibri Fészekben láthatta először a közönség április 14-én.
 • Áruló - Október 15-én láthatták először a bemutató vendégei Vidovszky György legújabb ifjúsági előadását a Kolibri Pincében.

  2022. 12. 11.
  színházművészet
  A lány veszélyben van, egyszerre bujkál befolyásos anyja és egy titokzatos aktivista elől. Senkiben sem bízhat, úgy érzi, minden lépését figyelik, követik, ezért úgy dönt, a saját kezébe veszi az irányítást. Társa az akcióban egy pizzafutár, aki – a nézőkkel együtt – próbál segíteni a lánynak.
 • Michel Indali-díjat kapott az Illaberek Bábszínház Robin Hood előadása

  2022. 12. 11.
  színházművészet
  Nagyszerű előadásokkal, rekord számú nézővel, remek hangulatban zajlott a 31. Kolibri Évadnyitó Fesztivál.
 • Hegyek hegye - Felolvasószínházi bemutatót tartott az UtcaSzak

  2022. 08. 25.
  színházművészet
  Az enigmatikus fiatal francia író, költő René Daumal Analóg hegy című regénye alapján írt színdarabot Fecskés Judit és Simon Balázs, az UtcaSzak Színházi Alkotóközösség két tagja. A művet felolvasószínháza formában mutatja be az Eötvös10.
 • Áruló - Nyomozó játéknak titulált, digitális interaktivitásra épülő előadás előbemutatóját tartották a Kolibriben

  2022. 08. 25.
  színházművészet
  A lány veszélyben van, egyszerre bujkál befolyásos anyja és egy titokzatos aktivista elől. Senkiben sem bízhat, úgy érzi, minden lépését figyelik, követik, ezért úgy dönt, a saját kezébe veszi az irányítást. Társa az akcióban egy pizzafutár, aki – a nézőkkel együtt – próbál segíteni a lánynak.
 • Azt mondták - A válásról készített színházi nevelési előadást az Ötösalá Fakultáció

  2022. 08. 25.
  színházművészet
  Az újonnan létrejött alkotócsoport első közös munkája egy komplex színházi nevelési produkció, amely a válás témakörét vizsgálja “Azt mondták…” címmel. A szülők válásáról szóló foglalkozás a kisiskolás közönségnek szól, 7-10 éves gyerekeknek.
 • Emma csöndje - A Kolibri Színház előadása hozta el Kaposvárról a legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat

  2022. 04. 20.
  színházművészet
  A X. Jubileumi Fesztivál március 28-tól április 2-áig tartott Kaposváron. Az előadásokat Székely Andrea bábművész, rendező válogatta. A szakmai zsűri tagjai: Sándor L. István, Harangi Mária, Lőrincz Katalin, Turbuly Lilla és Fándly Csaba voltak.
 • Locspocs és a sárkánylány - Bemutató a Kolibri Színházban

  2022. 04. 20.
  színházművészet
  Március 19-én debütált a legújabb Locspocs-mesejáték, a Locspocs és a sárkánylány a Kolibri Színházban, ráadásul a mostani produkció jubileum is egyben: az elbűvölő mesehős pontosan 30 éve varázsol el kicsiket és nagyokat egyaránt.
 • A 43. Internationale Puppentheatertage vendége volt a magyar bábjátékos, Nizsai Dániel

  2021. 11. 04.
  színházművészet
  Immáron negyvenharmadik alkalommal rendeztek nemzetközi bábfesztivált Mistelbach városában. 8 országból érekeztek a fellépők az eseményre, köztünk hazánkból is: Nizsai Dániel szóló bábelőadásával vett részt a fesztiválon.
 • Rózsakirálylány - Szent Erzsébet életéről készített előadást a Kolibri Színház

  2021. 09. 03.
  színházművészet
  A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepi alkalmából a népszerű kortárs szerző, Egressy Zoltán írt színpadi játékot a Kolibri Színház számára Árpádházi Szent Erzsébet életéről.
 • Az ember tragédiája - előbemutató a Kolibri Színházban

  2021. 08. 27.
  színházművészet
  Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye a gimnazisták kötelező olvasmánya. A Kolibri Színház Novák János által színre vitt előadása nem csak őket, de a kicsivel fiatalabbakat és az idősebbeket is megszólítja.
 • Emma csöndje bemutató a Kolibri Színházban - kritika

  2021. 02. 11.
  színházművészet
  Elképzelhető, hogy a közönség gyerekei közül nem egynek lesz fontos élménye ez az előadás. Egyik esetleg delfint akar gyógyítani, a másik elkezd jelnyelvet tanulni, a harmadik meg biológus lesz, mert az, hogy a polipoknak három „szíve” van, mégis csak fantasztikus. Hát nem?
 • Tipli bemutató a Kolibri Színházban - kritika

  2020. 10. 02.
  színházművészet
  A Tipli hősei életkezdő lakótelepi fiatalok, igen szerény perspektívával. "Kaparunk, mint a bolond, mégis kerül a siker / Ütött-kopott 1-es Golf, meg devizahitel..." Peti elhatározza, hogy márpedig ő kitör innen, elmegy az országból...