Nizsai Dániel 32 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Nizsai Dániel vagyok, színész, bábjátékos, a Kolibri Színház tagja. Tanulmányaimat a Keleti István Művészeti Iskolában kezdtem, itt találkoztam először a bábszínház varázslatos világával, amelybe Török Ágnes és Szívós Károly tanáraim engedtek bepillantást. 2008-ban vettek fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész-bábszínész szakára, ahol 2013-ban diplomáztam Meczner János és Csizmadia Tibor diákjaként és ahol többek közt Molnár Piroskától, Huszti Pétertől, Gothár Pétertől, Ellinger Edinától és Lénárt Andrástól tanulhattam. Osztálytársaimmal közösen HUPS! Crew néven alapítottunk csapatot, ún. bábkoncertünkkel Európa-szerte vendégeskedtünk. Gyakorlatomat az egri Harlekin Bábszínházban, a Nemzeti Színházban, a Radnóti Színházban és a Kolibri Színházban töltöttem, ahova boldogan szerződtem. Bábos és prózai előadásokban egyaránt dolgozom, és független produkciókban is részt veszek. 2011-ben Benga címmel, Laboda Kornél és Béli Ádám alkotótársaimmal létrehoztuk az első magyar bábos tantermi előadást. 2018-ban pedig egy egyszemélyes vásári bábjátékot készítettem, amelynek főszereplője Vitéz László, a honi bábhagyomány hősének olasz testvére: Pulcinella. 
Pályázatom tárgya egy komplex bábművészeti projekt, amelynek középpontjában Kemény Henrik, a magyar bábtörténet emblematikus alakja áll. Célom egy olyan költői színházi játék létrehozása, amely Heni bácsi munkamódszerét követve az ő élettörténetébe avat be. Az előadás létrejöttét kutatómunka előzné meg, amely a megmaradt írásos dokumentumok és archív felvételek tanulmányozásáról illetve Kemény Henrik ismerőivel való beszélgetések rögzítéséről szólna. A kutatás eredményeként egy összefoglaló tanulmány is születne, amelynek megjelentetését a Színház Online vállalja. Az összegyűjtött anyagok nyomán, a hagyomány- és értékmegőrzés jegyében egy új bábfigura megteremtésével a mai valóságról szóló bábszínházi előadás létrehozása is megtörénne.

Iskolák
Egyetem (ma), 2013. Színház- és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Emma csöndje bemutató a Kolibri Színházban - kritika

  2021. 02. 11.
  színházművészet
  Elképzelhető, hogy a közönség gyerekei közül nem egynek lesz fontos élménye ez az előadás. Egyik esetleg delfint akar gyógyítani, a másik elkezd jelnyelvet tanulni, a harmadik meg biológus lesz, mert az, hogy a polipoknak három „szíve” van, mégis csak fantasztikus. Hát nem?
 • Tipli bemutató a Kolibri Színházban - kritika

  2020. 10. 02.
  színházművészet
  A Tipli hősei életkezdő lakótelepi fiatalok, igen szerény perspektívával. "Kaparunk, mint a bolond, mégis kerül a siker / Ütött-kopott 1-es Golf, meg devizahitel..." Peti elhatározza, hogy márpedig ő kitör innen, elmegy az országból...