Szász Sándor 43 éves
képzőművészet
Bemutatkozó

Marosvásárhelyen született 1976-ban. 1995-2001 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végezte tanulmányait, mestere Szabados Árpád. 2006-tol alapító tagja a Budapest Art Factory-nak, melynek jelenleg is egyik vezetője. Szász Sándort munkáiban társadalmi problémák foglalkoztatják. Meghatározó számára az emlékezet, mint identitás formáló erő, a személyiség fejlődésében, és később a világra gyakorolt hatásában. Személyes történeteiből építi munkáit, gyakran használva képeket, tárgyakat a múltból és jelenből, melyeket egy más kontextusba helyezve, egyfajta szürreális jövőképet teremt.

Megvalósítani kívánt programjában az ''Emlékezet mint Identitás" és ''Hannibál ébredése" tematikában szeretne új műveket létrehozni. 1. Az Emlékezet mint Identitásban 2 történet foglalkoztatja. 1/1 Bözödújfalu közösségének történetére való reflektálás,  a kitelepítésekkel járó  és víz alá süllyesztett település szürreális álapotának a bemutatása érdekli (Fotómontázs sorozat) 1/2. A második egy kisfiú visszaemlékezései a 8 évvel idősebb nővérének szökési történetéről, még a vasfüggöny lebomlása előtt, ahogy Erdélyből 1987-ben hogy jut el Amerikáig. (Dokumentum film / Videó) 

2. Hannibál ébredésében Európa szimbolikus helyszíneinek az átalakulását, leigázását jeleníti meg. Ezekben a terekben  az identitásától megfosztott ember kitaszítottsága  jelenik meg városi tájelemek  maradványai között a megfelelés és irányítás hasztalan látszatát keltve az egykori civilizáció romjain. (Olajfestmény sorozat)

Iskolák
Egyetem (ma), 2001. Magyar Képzőművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Budapest Art Factory
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (4)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2004, Strabag

  Strabag Festészeti Díj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2009, Képző és Iparművészeti Lektórátus

  Derkovits ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2008, Képző és Iparművészeti Lektórátus

  Derkovits ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2007, Képző és Iparművészeti Lektórátus

  Derkovits ösztöndíj