Illés Barbara
képzőművészet

Bemutatkozó

„A művészet az angyalok összeesküvése a világ feje fölött.” Ebben az összeesküvésben én az ecsetemmel veszek részt, keresve a látott dolgokon túli magasabb rendű valóságot. A természet megismerése és tökéletessége megújuló rácsodálkozással segít vizuálisan érzékelni a legfőbb Mester alkotásait. Inspiráló hatással van rám az, hogy mindenből végtelenül sok van. Így mondanivalóm, kifejezésem jellege és technikai háttere az érzéseim és megtapasztalásaim során folytonosan  változnak. Egy végtelen tárházból csipegetem ötleteim, melynek része vagyok magam is, mert az emberből is végtelenül sok van - s itt nemcsak a színére gondolok, hanem a lelkének rezdülésére is.  Mielőtt befogadnám az Alkotó inspiráló teremtéseit, elsőnek bent keresek, mert belül minden megvan. „Te vagy a világ, s a világ benned válik valóra”

Mestreimnek Nagy B. István és Földi Péter Munkácsy-díjas festőművészeket tartom, akiknek tanítványa voltam az EKE művészpedagógus képzésén. Művészi látásmódjuk és szellemiségük meghatározóak önkifejezésemben, leginkább Nagy B. István gondolatiságával tudok azonosulni. Továbbá Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész kurzusain is részt vettem, illetve Baska József és Rényi Katalin képző-, és ipraművészek magániskolájában is jártam. 

Munkatervem 1 témakör 3 szakaszára összpontosul: BoBa Art Nouveau 3: Szecesszió - Kivonulás - Exodus. A Szecesszió stílusának XXI. századba ágyazott átértelmezése olyan "BoBás" módon. Az első szakaszában már ráhangolódását idézem elő a második szakasznak, miszerint kortárs afroamerikai sztárok jelennek meg szecessziós hangvételú alkotásaim főszereplőiként. Azt követően a szó első etimológiai értelmét, az Amerikai polgárháború fekete áldozataitainak állít méltó megemlékezést. A harmadik teológiai értelmezésben a zsidók kivonulását Egyiptom földjéről örökíti meg. A BoBa Art Nouveau 3 szakaszával együtt értelmezendő, de szakaszaiban is bemutatható.

Iskolák
Jelenleg: ELTE Szociológia Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program
Egyetem (ma), 2002. Eszterházy Károly Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  1999, állami

  Magyar Köztársasági Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  1998, Eszterházy Károly Egyetem

  Kiemelkedő tehetségekért ösztöndíj
Hírek, események
 • FORRÁS című képzőművészeti vegyes kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából BoBa vizualitásának esszenciáját feltárva.

  2019. 01. 23., 20:18:00 — 2019. 02. 06., 20:18:00
  képzőművészet
  Bódi Barbara BoBa vizuális alkotótevékenységének forrását tárja fel, mely vegyes tárlatán keresztül lelkének mélységeit jeleníti meg, mely révén egyszerre végtelenül védtelenné válik amellett, hogy önmagunk hiteles és bátor felvállalására ösztönöz az értékeken alapuló kommunikáció eszközével.