Fabók Mariann 36 éves
színházművészet
Bemutatkozó

2008- ban végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakának bábszínész tagozatán. Ezt követően hat évre a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződtem. A társulatos lét mellett mindig is érdekelt egy másfajta színházi forma, az egyszemélyes virtuóz játékmód, ahol ötvöződik a bábozás, mesemondás és népi éneklés műfaja egyetlen előadásban. Még miskolci éveim alatt bemutattam első önálló előadásaimat. Ezekben a munkákban a szövegkönyv megírását, a darab megrendezését, illetve eljátszását egy személyben magam végeztem. A bemutatók fogadtatása minden várakozásomat felülmúlta: az előadások szinte mindegyike fődíjat nyert valamely megmérettetésen, s bemutatásuk óta igen magas előadásszámot éltek meg. Fabók Mancsi Bábszínháza a magyar népi hagyományvilágból építkezik. Forrásanyagai népmeséink, népénekeink. Előadásaimban ezeket a régiségben gyökerező, nagy tudást hordozó, a világunkból már- már kikopott kincseket próbálom a mai közönség számára befogadhatóvá és megélhetővé varázsolni.

Terveim:

A szakmai elismerések, díjak, s a közönség szeretete, megbecsülése arra bátorít, hogy színházi kifejezésmódomban ezt a megkezdett irányt tartsam, némiképp új utakat keresve. Az elkövetkező három évre tervezett három új bemutatómhoz, illetve két hangzóanyag kiadásához új ismereteket, képességeket, tudást szeretnék megszerezni. Szeretném, ha e hagyományvilág általam való éltetése, a megújításokon túl autentikus és hiteles maradhatna. Éppen ezért az új előadások szövegkönyvének megírásakor hosszas kutatómunkát tervezek. Népi ének órákat fogok venni, el fogom sajátítani több népi hangszeren való játék tudományát, illetve megtanulom a hangtorzító „pivetta”- val való beszéd mesterségét. Ezek megvalósításához kértem az ösztöndíj támogatását.

Iskolák
Egyetem (ma), 2008. Színház- és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Fabók Mancsi Bábszínháza Nonprofit Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Fabók Mancsi Bábszínházának két előadását is beválogatták a nemzetközi FUX FESZT versenyprogramjába.

  2019. 09. 25., 10:34:00 — 2019. 09. 25., 10:34:00
  színházművészet
  Szeptember 30. – október 5. között 4. alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház Lilliput Társulata az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját. A nemzetközi fesztivál versenyprogramjába "A háromágú tölgyfa tündére", illetve "Azért a kis bolondságért" című előadásunk is meghívást nyert.
 • Fabók Mancsi Bábszínháza kapta 2019- ben a Michel Indali- díjat

  2019. 09. 25.
  színházművészet
  Fabók Mancsi Bábszínháza "A székely menyecske meg az ördög" című előadása nyerte el 2019. szeptember 7-én a XXVIII. Kolibri Évadnyitó Fesztiválon a Kemény Henrik által alapított Michel Indali- díjat, melyet minden évben egy- egy kiemelkedő szóló bábjátékosnak ítél oda a szakmai zsűri.
 • Fabók Mariann legújabb bemutatójának sajtótükre

  2019. 05. 05.
  színházművészet
  Fabók Mancsi Bábszínháza - "Azért a kis bolondságért... magyar népi pajzánságok" című legújabb előadásáról az alábbi kritikák jelentek meg.
 • Fabók Mancsi Bábszínháza legújabb darabját beválogatták a februári három legjobb bemutató közé

  2019. 03. 03.
  színházművészet
  "Azért a kis bolondságért... magyar népi pajzánságok" című előadásunkat a deszkavizio.hu oldalán beválogatták a 2019 februárjában bemutatott összes előadás közül a három legkiemelkedőbb közé.
 • Fabók Mancsi Bábszínháza bemutatja: "Azért a kis bolondságért... - magyar népi pajzánságok)

  2019. 02. 07., 19:00:00 — 2019. 02. 07., 20:00:00
  színházművészet
  Fabók Mariann rendezésében és főszereplésével új bemutató születik, "Azért a kis bolondságért... - magyar népi pajzánságok" címmel. A bemuató előadásnak a budapesti Bethlen Téri Színház ad otthont, 2019. 02. 07- én, 19 órakor.
 • Fabók Mariann előadása bekerült a legjobb 12 közé.

  2018. 12. 27.
  színházművészet
  A szinhaz.hu internetes folyóiratban megjelent válogatásban Fabók Mariann rendezésében és főszereplésével "A háromágú tölgyfa tündére" című előadást a 2018. év 12 legfontosabb előadása közé emelték.
 • "Ha betér az Égi Király" címmel hangzó CD jelent meg.

  2018. 12. 13.
  színházművészet
  "Ha betér az Égi Király" - magyar népi betlehemes hangjáték CD jelent meg Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád előadásában.
 • Fabók Mariann előadása kapta a színházi kritikusok fődíját.

  2018. 10. 10.
  színházművészet
  Fabók Mariann rendezésében és főszereplésével "A háromágú tölgyfa tündére" című előadás kapta Kecskeméten, a Magyarországi Bábszínházak 14. Országos Találkozóján a színházi kritikusok céhének díját.