Vargyasi Melinda
népművészet
Bemutatkozó

Vargyasi Melinda vagyok, Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön születtem, élek és alkotok.

2013-ban kerültem mélyebb kapcsolatba a népművészettel, azzal, hogy jelentkeztem a Békéscsabai Alapfokú Művészeti Iskola felnőttképzőjébe. Két akkreditált népi mesterség fortélyait sajátíthattam el. Hímzést Dr. Illés Károlyné Anitól tanultam, akivel azóta is minden projektet átbeszélünk. Ő bátorított a tervezésre, pályázatokon való részvételre, munkáim zsűriztetésére. Ezt követte a  viseletkészítés melyet Sárospatakiné Fazekas Judit irányításával tanultam.

Ezeket az ismereteket építettem rá alapszakmámra, a ruhatervezésre, és alakítottam ki egy olyan szemléletet, mely a mai kor emberét is megszólíthatja. Modern, hordható viseleteket és viselet kiegészítőket készítek az erdélyi népi hímzésmotívumok, vagy viseleti darabok újragondolásával.

Igyekszem a lehető legtöbb pályázaton részt venni, emellett folyamatosan zsűriztetem alkotásaimat 2016 óta.

2019-ben kaptam meg a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet.

A helyi, Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum anyagából, a válaszúti Kallós Alapítvány gyűjteményéből valamint magángyűjtemények anyagából kiválasztott darabok feldolgozásával készültek eddigi munkáim. Ezt a kört szeretném szélesíteni, megmutatni eddig ismeretlen, vagy csak kevesek által ismert kincseket, amik ha tisztelettel nyúlunk hozzájuk, hozzánk símúlnak, kísérnek utunkon, nyomot hagynak a minket követő generációknak.

A kutatások, feldolgozások eredményeként készült kollekcióval szeretném bemutatni, hogy a hímzést átemelhetjük a mai korba, ha ezek új funkciókat kapnak. A bemutató mellett, műhely foglalkozáson az érdeklődők megtapasztalhatják az alkotás örömét is, az új technikák elsajátítása mellett.

Iskolák
Gimnázium, 1999. Technikum,Gábor Áron Szakképzési Központ Kézdivásárhely
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
520060 Sfantu Gheorghe, Str. Dealului nr.6, bl.10, ap.8.
Covasna megye, Románia
Levelezési cím
520060 Sfantu Gheorghe, Str. Dealului nr.6, bl.10, ap.8.
Covasna megye, Románia
Portfóliók (2)
  • Hímzések modern viseleteken

    2021.07.30 04:24:49

    Vargyasi Melinda hímző, viseletkészítő, Népi Tárgyalkotó Iparművész portfóliója. Népi ihletésű hímzett modern viseleteim és viseletkiegészítőim legjavát...
  • Táska mezőségi mintával

    2021.07.30 03:42:58

    A Kallós Zoltán Alapítvány felkérésére, karácsony előtt, oktató videó készült mezőségi hímzéssel díszített táska készítéséről.