Vargyasi Melinda
népművészet
Bemutatkozó

Vargyasi Melinda vagyok, Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön születtem, élek és alkotok.

2013-ban kerültem mélyebb kapcsolatba a népművészettel, azzal, hogy jelentkeztem a Békéscsabai Alapfokú Művészeti Iskola felnőttképzőjébe. Két akkreditált népi mesterség fortélyait sajátíthattam el. Hímzést Dr. Illés Károlyné Anitól tanultam, akivel azóta is minden projektet átbeszélünk. Ő bátorított a tervezésre, pályázatokon való részvételre, munkáim zsűriztetésére. Ezt követte a  viseletkészítés melyet Sárospatakiné Fazekas Judit irányításával tanultam.

Ezeket az ismereteket építettem rá alapszakmámra, a ruhatervezésre, és alakítottam ki egy olyan szemléletet, mely a mai kor emberét is megszólíthatja. Modern, hordható viseleteket és viselet kiegészítőket készítek az erdélyi népi hímzésmotívumok, vagy viseleti darabok újragondolásával.

Igyekszem a lehető legtöbb pályázaton részt venni, emellett folyamatosan zsűriztetem alkotásaimat 2016 óta.

2019-ben kaptam meg a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet.

A helyi, Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum anyagából, a válaszúti Kallós Alapítvány gyűjteményéből valamint magángyűjtemények anyagából kiválasztott darabok feldolgozásával készültek eddigi munkáim. Ezt a kört szeretném szélesíteni, megmutatni eddig ismeretlen, vagy csak kevesek által ismert kincseket, amik ha tisztelettel nyúlunk hozzájuk, hozzánk símúlnak, kísérnek utunkon, nyomot hagynak a minket követő generációknak.

A kutatások, feldolgozások eredményeként készült kollekcióval szeretném bemutatni, hogy a hímzést átemelhetjük a mai korba, ha ezek új funkciókat kapnak. A bemutató mellett, műhely foglalkozáson az érdeklődők megtapasztalhatják az alkotás örömét is, az új technikák elsajátítása mellett.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)
  • Hímzések modern viseleteken

    2021.07.30 04:24:49

    Vargyasi Melinda hímző, viseletkészítő, Népi Tárgyalkotó Iparművész portfóliója. Népi ihletésű hímzett modern viseleteim és viseletkiegészítőim legjavát...
  • Táska mezőségi mintával

    2021.07.30 03:42:58

    A Kallós Zoltán Alapítvány felkérésére, karácsony előtt, oktató videó készült mezőségi hímzéssel díszített táska készítéséről.