Dr. Habil. Katona Vilmos
építőművészet
Bemutatkozó

Okleveles építészmérnök, egyetemi docens, szakíró, a liturgikus építészet kutatója. 2008-ban szerzett diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, majd doktori értekezését ugyanott védte meg 2014-ben. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi és a Magyar Építőművészek Szövetségének rendes tagja, számos hazai és külföldi tudományos konferencia előadója, építészeti és képzőművészeti kiállítások résztvevője, illetve kurátora. A Symmetry: Culture and Science szerkesztője, valamint a Metszet építészeti folyóirat volt főszerkesztője, jelenleg szakmai tanácsadója. Részt vesz az aberdeeni Robert Gordon Egyetem tudományközi kutatócsoportjának (Urbanism at Borders Global Research Group) megalapításában, 2020-ban az építészetelméleti kutatások és oktatás támogatására létrehozza az Architectura et Scientia Alapítványt. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa, több száz, szakirodalomban jegyzett és közéleti publikációja ismert.

Iskolák
Phd / dla, 2015. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Csonka Pál Doktori Iskola
Jelenlegi munkahely
Pécsi Egyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Építészeti Szakmai Intézet
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Katona Vilmos_2020

  2020.09.01 02:09:27

  A portfólió az MMA Művészeti Ösztöndíj Program 2020-2023 pályázatára készült. Tartalmazza: Katona Vilmos PhD tervező-, szakmai közéleti és publikációs...
Hírek, események
 • Mentális térképünk bővítése: Cered, Észak-Magyarország

  2022. 12. 15.
  építőművészet
  Észak-Magyarország hegyekkel körbevett falvairól igen keveset tudunk, pedig jelentős történelmi és pazar természeti örökséget rejtenek. Ezúttal ismerkedjünk meg röviden Cered történetével, építészeti értékeivel, művészeti törekvéseivel és küzdelmes mindennapjaival!
 • Nexus Network Journal

  2022. 08. 17.
  építőművészet
  Az építészeti tudományág nemzetközi élmezőnyébe tartozó Nexus Network Journal soron következő tematikus számában máshol még nem közölt tudományos esszéket várnak építészeti analitika / analitikus építészet témakörében. A lapszámot az MMA-MMKI ösztöndíjasa, Katona Vilmos szerkeszti.
 • Szimmetria az építészetben: A Magyar Építőművészek Szövetsége bemutatta Katona Vilmos legújabb könyvét

  2022. 04. 13.
  építőművészet
  A Terc által kiadott huszonkét szerzős szöveggyűjteményt három professzor, Meggyesi Tamás és Magyar Péter építészek, valamint Darvas György fizikus ismertette a Magyar Építőművészek Szövetségének budapesti székházában. Az interdiszciplináris eseményt Krizsán András, a MÉSZ elnöke nyitotta meg.
 • Inter-Cered művészeti tour

  2021. 12. 16.
  képzőművészet
  A Cered, Budapest és Varsó alkotóinak részvételével kiállítássorozat vette kezdetét a varsói Gallery Promocyjna művészeti kiállítótérben. A kiállítást november 15-én Michalina Sablik nyitotta meg, és a közelmúltig megtekinthető volt.
 • Artpiknik Cereden

  2021. 08. 18.
  képzőművészet
  Több mint negyed évszázada működik a Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep, ahol évente más-más tematika szerint zajlik a közös alkotómunka, az alapgondolat mégis mindig ugyanaz: Cered. Az idei Artpiknik témája a HangÁr volt, amely a művészeket egy helyi hangfelvétellel inspirálta munkájuk során.
 • Lesz-e Makovecz-temploma Krisztinavárosnak?

  2021. 02. 16.
  építőművészet
  Makovecz Imre templomának megvalósulásáról Dr. Katona Vilmost, a liturgikus építészet szakértőjét kérdezte a 777 katolikus hírportál.
 • Dr. Katona Vilmos építész könyvbemutatója

  2020. 09. 17.
  építőművészet
  Az "Úr bevonul szentélyébe" című könyv hánypótló tudományos mű a kortárs templomépítészetről. Csütörtökön mutatták be a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában.