Józsa Judit 48 éves
népművészet

Bemutatkozó

Józsa Judit keramikus, művészettörténész vagyok. Édesapám, id. Józsa János, korondi fazekasmester, a Népművészet Mestere címmel elismert szaktekintély, nemcsak a fazekasság mesterségét adta át, hanem azt is, hogy a népművésznek és a nemzeti művészet iránt elkötelezett alkotónak csak tiszta forrásból szabad merítenie. 2002-ben végeztem el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténeti szakát.

Családom székely népművészeti örökségére és művészettörténészi ismereteimre támaszkodva, az ikonográfia tudatos használatával, az egyetemes Isten-tudatot, a keresztény erkölcsi rendet, a magyar népi hagyományt, örökségünket magyarság-tudattal ötvözve alkottok.

Tematikus tárlataim: 1996: „Honfoglalás”, 1997: „Táltosok és szentek. Árpád népe és házának szentjei”, 2004: „De Claris Selectisque Mulieribus – Magyar Nagyasszonyok I. 800-1800.”, 2005: „Magyar Nagyasszonyok II. 1800-tól tegnapig”, 2010: „Magyar Nagyasszonyok III.”, 2006: „Múzsák kertje”, 2007: „TerrAqua világa”, 2008: „Magyar mesevilág”, 2009: „Magyar táncok”, 2011: „Magyar Család; 2012 „Magyar Örökség I. – A magyar nemzet erénykatalógusa”, 2015: „Magyar Örökség II.”; 2018: „Mária, a Magyarok Boldogasszonya”; 2020: „Magyar Csillaglegendárium I.”

Nemcsak esztétikai élményt szeretnék nyújtani a szellemi-lelki értékekre fogékony kiállítás látogatónak, hanem egyúttal történelmet, művelődéstörténetet, asszociációs látást is. Népművészetünk és a magyar nemzeti művészet elkötelezett híve vagyok. Célom a magyar társadalomban az egészséges önismeret elérése, ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet értékeinkre, megerősítve nemzettudatunkat és helyes önértékelésünket itt, Európa szívében.

Iskolák
Egyetem (ma), 2002. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Jelenlegi munkahely
Józsa Judit Művészeti Alapítvány (elnök)
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)