Kodolányi Judit Klára
irodalom
Bemutatkozó

Kodolányi Judit vagyok, jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Fő kutatási területem Illyés Gyula munkássága. Az elmúlt években munkatársaimmal együtt az író hagyatékának korábban publikálatlan anyágából készítettem elő kiadásra több kiemelten fontos részt, az Ostromnapló, 1945 és az Atlantisz sorsára jutottunk - Naplójegyzetek 1956-57 című naplókat, és kiadatlan rövid prózákat (Mi az, hogy idő?). Doktori disszertációmban Illyés Gyulának a Magyar Csillag folyóirathoz kapcsolódó szerkesztői tevékenységét vizsgálom, az író kiadatlan levelezésének és más dokumentumoknak, naplóknak, feljegyzéseknek, visszaemlékezéseknek a bevonlásával. Szintén Illyés Gyula életművének bemutatásaként két kiállítás szakmai kurátoraként is dolgozhattam, 2016-ban az Ozora és a Puszta Illyés Gyula szemével című, Ozorán megrendezett állandó kiállítás, és  2020-21-ben a Tihanyi Alkotók Háza - A belső emigráció évei című kiállítás készítésekor.

Kutatásomtban Illyés Gyula 1929–1945 között keletkezett Naplójegyzeteinek a szövegkritikai vizsgálatát végzem el azzal a céllal, hogy a már ismert és a korábban fel nem tárt, az író hagyatékában található, különböző jellegű szövegek és dokumentumok elemzésével, azok kontextusba helyezésével árnyaljam a már általunk ismert, Illyés Gyuláról alkotott képet, és megismerjem az író szellemi kapcsolódásainak, motivációinak, a személyes és irodalmi eseményeknek összekapcsolódó hálózatát.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (7)
Hírek, események
 • Lator László és Illyés Gyula

  2023. 08. 18.
  irodalom
  Lator László, Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, esszéista alig több mint egy hónapja, 2023. július 17-én távozott el közülünk. Gazdag és szerteágazó életművére emlékezünk, amikor felidézzük Illyés Gyulával való ismeretségét, a két költő barátságát.
 • Látogatható Tihanyban A belső emigráció évei című kiállítás

  2023. 08. 18.
  irodalom
  Illyés Gyula és más Tihanyban alkotó 20. századi művészek helyi kötődéseit is bemutatja az a 2022-ben nyílt állandó kiállítás, amely a hét négy napján várja az érdeklődőket a Tihanyi Alkotók Házában.
 • Illyés Gyula halálának évfordulóján korábban kiadatlan versei is megjelentek

  2023. 04. 14.
  irodalom
  Idén emlékezünk Illyés Gyula halálának 40. évfordulójára, amely alkalomból több időszakos kiadvány is közölte a költő verseit, vagy róla szóló cikkeket.
 • Illyés Gyulára emlékeztünk halálának 40. évfordulóján

  2023. 04. 14., 14:00:00 — 2023. 04. 14., 15:00:00
  irodalom
  Illyés Gyula 1983. április 15-én távozott közülünk, halálának évfordulóján a Farkasréti temetőben tartott megemlékezésen a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, dr. Richly Gábor is beszédet mondott.
 • „a terv: irodalmi napilapot csinálni”

  2022. 09. 07.
  irodalom
  Az Illyés 120 konferencián az MMA ösztöndíjasa, Kodolányi Judit is előadott
 • Konferencia Illyés Gyula születésének 120. évfordulója alkalmából

  2022. 09. 07.
  irodalom
  Illyés Mária köszöntőjével kezdődött meg az Illyés Gyula születésének 120 évfordulóját ünneplő tanácskozás a Magyar Művészei Akadémia székházának Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.