Újhelyi Annamária kinga 41 éves
színházművészet
Bemutatkozó

    2003-ban végeztem Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián. Ezt követően a Veszprémi Petőfi Színházhoz szerződtem, majd 2006-ban a Debreceni Csokonai Nemzeti Színházhoz, melynek azóta is tagja vagyok. A Vidnyánszky Attila vezetése alatt eltöltött hét év a színházban, mely a költői színházat alapozta meg Debrecenben, meghatározó lett életemben. Az általa létrehozott művészi közösségben teljesedtem ki, váltam igazán felnőtté szakmailag, olyan felejthetetlen előadások által, mint E.Rostand: A sasfiók, vagy a  Borbély Szilárd költészete alapján létrehozott Halotti pompa. Attilától kaptam először lehetőséget, majd kedvet ahhoz, hogy verseket zenésítsek meg az előadásainkhoz.

  Lételemem a költészet és a zene. Számos színházi előadáshoz írtam már zenét, különböző műfajúakat, több koncertre valót megírtam és elő is adtam felnőtteknek (József Attila, Szabó Lőrinc, Tóth Erzsébet, Nemes Nagy Ágnes, Nagy László stb. verseit), de a gyerekekről sem feledkeztem meg (Kovács András Ferenc, Sikli László, Nemes Nagy Ágnes stb. verseit). Számos zenei műfajban kipróbáltam magam énekesként is, énekeltem flamencot, népdalokat, jazz-dalokat, klasszikus darabokat, operettet, musicalt is. Olyan zenész-művészemberekkel dolgozhattam együtt, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Szarka Tamás, Dresh Mihály, Borbély Mihály, vagy Lukács Miklós.

  A vers sűrű szövet, mely nem csupán a valóság tükre, hanem a metafizikai dimenzió hordozója is egyben. E páratlan szimbiózis gyönyörűséges darabjai után szeretnék kutakodni az ösztöndíjprogram ideje alatt. Három koncert anyagát szeretném kiválasztani, dramaturgiailag összeállítani, megzenésíteni és megvalósítani ebben az időszakban, a saját értékeink felé fordulva. Elsősorban a magyar költészet klasszikusaival, majd ezt követően kizárólag Pilinszky János költészetével szeretnék foglalkozni. A harmadik évben pedig a kortárs magyar költészet anyagából merítenék.

Iskolák
Egyetem (ma), 2003. Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémia
Jelenlegi munkahely
Debreceni Csokonai Nemzeti Színház
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2016, Magyar Művészeti Akadémia

  Fiatal Művészek ösztöndíja- drámaírás
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2015, EMMI

  Jászai Mari díj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2007, Mensáros Alapítvány

  Mensáros László díj
Portfóliók (1)
 • Versek dalban

  2019.09.16 11:31:03

  Mária- Ghymes, Szarka Tamás zenés darabja- címszerep, videointerjú Kőrózsa- részlet (Tóth Erzsébet megzenésített versei) Bors néni, Bors!- az előadás...