Zsidó Ferenc 43 éves
irodalom
Bemutatkozó

1976-ban születtem Székelyudvarhelyen (Románia), jelenleg Székelykeresztúron élek. Diplomámat a Bukaresti Egyetem magyar-német szakán szereztem 1999-ben, 2008-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen a filológia doktorává avattak. 1998-tól írok prózát és  irodalomkritikát. 
Fontosabb köteteim: Szalmatánc (regény). Mentor Kiadó, 2002.; Csigaterpesz (novellák). Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár – FISZ, Budapest, 2005.; Laska Lajos (rövidprózák), Pro-Print Kiadó, 2012., Csak egyenesen! (irodalomkritikák), Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár – FISZ, Budapest, 2016., Huszonnégy (regény), Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2017.

Székely a góbénak magyarja 
- szociografikus regény - 
Az MMA-ösztöndíj három éve alatt egy szociografikus elemekkel átszőtt nagyregény megírását tervezem a székelység mai állapotáról. A kétszólamú regény egyik főszereplője Desági Antal, azaz Anti,  egy anti-Uz Bence vagy anti-Ábel, aki rég elszakadt gyökereitől, aki azonban kérkedik székelységével, mivel úgy véli, hogy ezáltal új identitást építhet fel magának a városi lét egyen-valóságában. Csak kliséket és sztereotípiákat ismer, erre épít egy légvárat, mely légvár, amikor végül elhatározza, hogy kiköltözik a székely tanyavilágba, nagyapja birtokára, rövidesen szertefoszlik.
A regény másik központi figurája Drunek János, a szomszédos tanya gazdája, kiben Anti a pártfogóra akad: az öreg a külföldre szakadt fiát látja benne. Bizonyos fokig kettejük külön regényéről is beszélhetünk: Drunek János inkább a múltban él, azt hasonlítja össze a jelennel, míg Anti egy hangsúlyosan mai figura, aki a székelység aktuális dilemmáit jeleníti meg. A két szereplő szólamai váltakozva, olykor egymásra reflektálva követnék egymást.  A zárókép az lenne, hogy meghal Drunek János felesége, az öreg úgy dönt, hogy beköltözik a lányához a városba, s Anti is belátja, hogy nem neki való a "székelykedés"...

Iskolák
Phd / dla, 2008. Babes Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár
Jelenlegi munkahely
Zeyk Domokos Technológiai Líceum
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (4)
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2006, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma

  Móricz Zsigmond prózaiíró ösztöndíj
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2013, NKA

  Gion Nándor prózaíró ösztöndíj
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2015, NKA

  Schöpflin Aladár kritikaíró ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2004, A romániai Communitas Alapítvány

  Prózaírói ösztöndíj
Portfóliók (1)