Dr. Borbás Péter
építőművészet
Bemutatkozó

Borbás Péter DLA építész vagyok a Borbás Építész Műterem vezetője. Építészeti és belsőépítészeti tervezési szemléletem alapját a tradícionális, regionalista és ökologikus szemlélet adja. A tervezés mellett időről-időre szerepet kap életemben a tanítás, a kétkezi építés, a közéleti tevékenység és a szakmai alapú önkéntesség. Ezek azok a források, amelyek időről-időre többlet inspirációt adnak a mindennapi építészeti feladatokhoz, segítenek tágabb perspektívából szemlélni a hivatásomat.

Szakmai pályámat a szentendrei Szabadtéri Néprajz Múzeumban kezdtem, ahol a hagyományos építési anyagokkal és technikákkal ismerkedtem meg, majd fél évet Oxfordban a David Hyams Consulting-ban, aztán hazatérve három évet a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájában dolgoztam, mestereim: Dévényi Sándor DLA, Ertsey Attila DLA, Sáros László, Turi Attila. Ezzel párhuzamosan elkezdtem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a DLA képzést - konzulenseim: Ferencz István DLA és Wesselényi-Garay Andor PhD - és a tanítást, amit 9 évig folytattam a MOME-n és az Ybl Miklós Építéstudományi Karon. Doktori fokozatot 2015-ben szereztem.

Alkotói-kutatói munkám Mátraverebély-Szentkúthoz kötődik. Nemzeti kegyhelyünk 2015-ben nyerte el mai formáját Nagy Tamás DLA tervei alapján, amely így nem csak a szakrális és építészettöténeti, hanem a kortárs építészeti térképre is felkerült, mind hazai, mind nemzetközi szinten. 2019-2020-ban a kegyhely fejlesztés II. ütemének terveit  Nagy Tamás bizalmát élvezve, vele közösen készítettem el. Tragikus hirtelenségű halála után a munka tovább folytatódik. Az ösztöndíj keretében Szentkút - Fons Sacer - kortárs építészeti és művészeti bemutatásán és a menetközben felmerült újabb alkotói feladatokon - tanulmány, belsőépítészet, kiállítás - dolgozom.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Borbás Építész Műterem Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
  • Borbás Péter DLA portfólió

    2021.07.31 07:09:42

    A bemutatott munkák csapatmunka eredményei, melyekről bővebb információ publikációkban és a műterem webes felületein találhatók.