Zellei Boglárka Éva 28 éves
film- és fotóművészet

Bemutatkozó

Alkotói munkámban a vallásosság és a spiritualitás mai arcát kutatom. A fotográfia számomra egy eszköz arra, hogy párbeszédet kezdeményezzek mélyen gyökerező kérdéseinkről. Fontosnak tartom, hogy a saját lelki utamat és kortárs lelkiség közösségi, társadalmi oldalát egyaránt bemutassam. Az alkotás terápiaként is megjelenik a munkáimban, a nehéz tapasztalatok feldolgozásán túl a nézővel közös önfelülmúlásra törekszem.
  Elsőként hitem átalakulását dolgoztam fel egy személyes hangvételű sorozatban. Majd a társadalmi nézőpontot is beemelve, közép-európai-keresztény-alkotó-női identitásomat egy éveken átívelő projektben jelenítem meg. Ezzel párhuzamosan kutatás-zarándoklatomban az ítélkezés és elfogadás fogalmai mentén értelmeztem újra kulturális örökségünket. Legfrissebb sorozataimban a keresztény közösségek és saját generációm vizualitásán, rítusain keresztül arra törekszem, hogy gazdagítsam és próbára tegyem a vallásról kialakult mai képet. Egyre inkább a közösségek jövője érdekel, és hogy a személyes lelki utunk tapasztalatai miként válhatnak megoszthatóvá, összekapcsoló erővé.
  A lelkiséget új sorozataimban a természettel való egység és a nőiség témakörével szeretném összekapcsolni. Az ösztöndíjas időszak alatt fontos cél számomra, hogy egy-egy sorozat által több generációt és közösséget köthessek össze és méyebben részt vehessek a tevékenységükben.

Fotográfiai tanulmányaimat a Kaposvári Egyetemen kezdtem, majd résztanulmányokat folytattam a Hochschule für Künste Bremenen, végül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szereztem mesterdiplomát. Munkáimat Budapest mellett többek közt Londonban, Bécsben, Monopoliban, Bredában és Ljubjanában is bemutatták. Számos magazin, többek közt a HANT – Magazin für Fotografie, a japán IMA Magazine, a Spiegel Online és a Guardian is publikálta munkáimat. 2018-ban a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj díjazottja, a New East Photo Prize finalistája és a Prix Pictet díj jelöltje voltam.

Iskolák
Egyetem (ma), 2017. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
szabadúszó fotográfus
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2018, MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

  Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2016, Tempus Közalapítvány

  Campus Mundi Ösztöndíj külföldi részképzéshez
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2019, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

  Részvételi lehetőség a budapesti MAGNUM Workshopon
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

  2021. 04. 19.
  film- és fotóművészet
  Április 24-én nyílik a Műcsarnokban az idei Fotóművészeti Nemzeti Szalon. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a meghívott alkotók között lehetek a Furnishing the Sacred című diplomamunkámmal. (Zellei Boglárka Éva, MMA ösztöndíjas fotográfus)
 • VALAKI KERÜLGETI A SZÍVED - zenés irodalmi előadás, Zellei Boglárka Éva Latorlépés c. kiállítására reflektálva

  2021. 04. 14.
  zeneművészet
  A programot a Crescendo Magyarország és a FÚGA művészei, valamint Molnár Enikő és Tarjányi Krisztina Irma színművészek adják elő reflektálva Zellei Boglárka Éva Latorlépés című kiállítására.
 • Megjelent az első a Review of Hungarian Photography kiadvány

  2020. 12. 06.
  film- és fotóművészet
  A sokoldalú online kiadvány célja, hogy a nemzetközi közönség számára is ismertté tegye az ikonikus magyar alkotók mellett a kortárs és a feltörekvő generáció munkáit is.
 • Körösvölgyi Zoltán Fotográfia és hit című írása a Punkt-on - ajánló

  2020. 11. 20.
  film- és fotóművészet
  Ez a friss és hiánypótló írás nemcsak összefoglaló jelleggel beszél a vallás, a spiritualitás és a művészet mai kapcsolatáról, hanem hazai és külföldi alkotók gyakorlatába is betekintést nyújt.