Bihari Kristóf 49 éves
iparművészet és tervezőművészet
Bemutatkozó

Üveges pályafutásom a Kisképzőben kezdődött, ahol az esti tagozaton ismerkedtem meg az üvegformálás alapjaival. Később az ajkai üveggyárban dolgoztam rajzolóként, majd onnan felvételt nyertem az Iparművészeti Főiskolára, ahol 1999-ben szereztem üvegtervező iparművész diplomát, mestereim Bohus Zoltán és Horváth Márton irányítása mellett. Nem sokkal ezután kaptam lehetőséget, hogy szaktanárként térhessek vissza a Kisképző üveg szakosztályára, ahol jelenleg is dolgozom, 2009-től szakosztályvezetőként is.

Alapvetően az üvegfúvás az a technika, amely a kezdetektől lenyűgözött, majd ahogy a különböző munkák során a legkülönfélébb kihívásokkal találkoztam, úgy kedveltem meg az üveg egyéb hideg- illetve meleg-megmunkálási változatait is. Ilyen technika a csiszolás, amely kivételes megjelenést kölcsönöz az üvegtárgyaknak, de megemlíthetem a kemencében történő összeolvasztást is (fusing), amellyel újabb plasztikáimat készítem.

Az üveg megformálásában az alakíthatóság fizikai határait keresve hozok létre újszerű látványvilágot. Plasztikáimban síküveg elemeket olvasztok össze, amelyek közé légzárványok rekednek több síkban, előre meghatározott kompozícióban. A zárványok egyfajta képet formáznak a tárgy létrejöttével. Ezeknek a képeknek a megformálása számomra végtelen lehetőséget rejt magában, akár egy síkban jön létre, akár térbeli alakzatot vesz fel egy üvegtömb belsejében.

Ennek a témának első sorozatát 2018-ban, az NKA-nál elnyert, egyéni alkotói ösztöndíjának keretében készítettem. Ezúttal, a három éves ösztöndíj folyamán a kompozíciós lehetőségeknek a határait szeretném feltérképezni.

Iskolák
Egyetem (ma), 1999. Magyar Iparművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2018, NKA

    Egyéni alkotói ösztöndíj
Portfóliók (1)
  • Bihari Kristóf szakmai portfólió

    2023.08.25 10:30:02

    Szakmai munkásságomat nem csak kiegészíti, hanem szorosan összefonódik vele a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium (Kisképző) üveg szakosztályán pedagógusként...