Telegdi Balázs Barnabás 31 éves
iparművészet és tervezőművészet
Bemutatkozó

Telegdi Balázs vagyok, üvegtervező, üvegfúvó. 

12 éve már, hogy elkezdtem üveggel foglakozni. Magyarországi tanulmányaimat a MOME-n végeztem, majd a Dán Királyi Akadémián folytattam. 

7 év Dániai tartózkodásom alatt sokat változott a szakmámhoz való hozzáállásom, talán rámragadt az északi világnézet egy része, nem tudom; ami biztos, hogy munkáim középpontjában az üveg anyagának különleges tulajdonságai állnak. Folyamatosan kisérletezek, próbálom feszegetni a lehetőségek határait, mind üveg téren, mind személyes képességeim terén. 

Új ötleteimhez gyakran kell építenem egyedi, specifikus olvasztó/formázó szerkezeteket, melyek kiegészítik a művészeti és alkotói érdeklődésemet a tudományos világgal. 

Minél jobban megértem az általam választott médium anyagi tulajdonságait, a hozzá tartozó fizikát, kémiát, annál jobban kinyílik lehetőségeim kapuja, sokszor olyan irányokba, melytől óva intettek okatatóim. Az experimentálás - ha sikertelen is a végeredmény - sosem bukás számomra, inkább egy irány, gondolat, mely fejlesztésre szorul. 

A következő három éves projektem témája az üvegben rejlő feszültség okozta, emberi szemmel láthatatlan, de polár szürővel látható mintázatok kifejlesztése építészeti üvegpanelekben. (referenciaként a 'Through The Scope' munkáim állnak). Ezzel célom, hogy építészeti üvegpanelekben is megjelenjenek az üveg anyagának fantasztikusan izgalmas, de alig ismert leheőségei. 

Iskolák
Főiskola (ba), 2020. Royal Danish Academy
Jelenlegi munkahely
Szimultán Művészeti Iskola
Lakcím
2000 Szentendre, Kígyó utca 4.
Pest megye, Magyarország
Levelezési cím
2000 Szentendre, Kígyó utca 4.
Pest megye, Magyarország
Ösztöndíjak (1)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2022, MANK

    Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj
Portfóliók (1)
  • Telegdi Balázs - Portfólió

    2023.03.27 10:59:00

    Ebben a porfólióban bemutatom munkásságom legkiemelkedőbb alkotói irányait, érdeklődésemet. A hivatkozott link a Through The Scope projektemet és az üvegben...