Topolánszky Tamás Yvan
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

1987-ben születtem a Zürich mellett Männedorfban, Svájcban magyar szülők gyermekeként. Gyógypedagógus, édesapámmal és református lelkész édesapámmal a rendszerváltás idején költöztünk haza Budapestre.

A családomban nem voltak filmesek, vagy művészek, de nagyszüleim szoros barátságban álltak Illyés Gyulával, Weöres Sándorral, Pilinszky Jánossal vagy éppen Borsos Miklóssal. A visszaemlékezésekből, anekdotákból álló hagyatékom az, ami vélhetően kialakította humán gondolkodásomat, a kultúra és a múlt iránti érdeklődésemet.

2015-ben diplomáztam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem media design szakán. Az itt eltöltött időszak alatt értettem meg, hogy a filmezés egy olyan összművészeti találkozási pont, melyben a történetmesélésen túl szoros kapcsolatot kell teremteni a kapcsolódó művészetekkel: tipográfia, animáció, festészet, zeneelmélet, fotográfia, formatervezés, stb.

Első kisjátékfilmemet (Levél Istenhez) 2014-ben, első tv-filmemet (CURTIZ) 2017-ben forgattam, mindkettőben író, rendező és producer is voltam és mindkettő a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával valósulhatott meg. Utóbbi a valaha élt legsikeresebb magyar filmrendezőnknek, Kertész Mihály életének azon szakaszát meséli el, amikor élete főművét a Casablancát forgatta. Filmünk nagy meglepetésünkre elhozta az A-listás montreáli Film Fesztivál fődíját, majd egy éves sikeres fesztiválkörutat követően a Netflix megvásárolta a vetítési jogokat a világ minden országára.

Ösztöndíjam ideje alatt egy videónaplót és esettanulmányt tervezek készíteni, melyben a már meglévő tapasztalataimat szeretném bemutatni, soron következő munkám, a DVNA című minisorozat készítésén keresztül a forgatókönyvfejlesztéstől egészen a bemutatóig.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.