Ország Martin 26 éves
iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozó

Ország Martin | Vonós hangszerkészítő és -javító

MAGAMRÓL:
1995 -ben születtem Kiskunfélegyházán. Gyermek és iskolás éveimet Kiskunmajsán töltöttem. A Kiskunmajsai Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskolában ismerkedtem meg a hangszeres játékkal, kezdetben fúvós hangszereken. Később közel 10 évig ütős hangszereken tanultam és játszottam. Az alapfokú művészeti iskola szárnyai alól kikerülve, a helyi néptánc és népzene otthonában, a Mayossa egyesület által szervezett népzenei tanfolyamok alkalmával kaptam mélyebb bepillantást a vonós zene rejtelmeibe. Ezen behatások révén döntöttem el, hangszerkészítő leszek!

SZAKMAI TANULMÁNYAIM:
2015 -ben nyertem felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumba. Gyakorlati képzésem Nemessányi László, majd később Balázs Ákos, Kornis András műhelyében folyt. Elméleti ismereteimet olyan kíváló mesterektől kaphattam, mint Lakatos László és Mezei János vonós hangszerkészítők. Tanulmányaimat 2018 -ban végeztem jeles minősítéssel.

SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEM:
Már hangszerész iskolás éveim alatt is komolyan érdekelt a vonós hangszerek által betöltött szerep a népzenében. Szakdolgozatomat ennek révén a bihari tölcséres hegedűről írtam, mely iromány mellé egy hangszer megépítése is párosult. Az évek alatt érdeklődésem már-már kutatássá fejlődött, mely legfőképpen a népzenei igények kielégítésére koncentrál a hangszerkészítés szemszögéből. Szakmai tevékenységem során igyekszem megtalálni a klasszikus és népzenei felhasználású hangszerek közötti marginális különbségeket és metszéspontokat. Ezáltal szerzett tapasztalataim mind a két területen kimagaslóan teljesítő hangszereket eredményezett.

2019 -ben alapítottam meg vállalkozásom és műhelyem Kispesten, ahol azóta is vonós hangszerek készítésével, javításával és restaurálásával foglalkozom, ügyfeleim legnagyobb megelégedésére.

Iskolák
Szakközépiskola, 2018. LFZE Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium
Jelenlegi munkahely
Vonós Hangszerkészítő és Javító (Egyéni vállalkozó)
Lakcím
6120 Kiskunmajsa, Malom u. 16
Bács-Kiskun megye megye, Magyarország
Levelezési cím
1196 Budapest, Hunyadi u. 64/II
Pest megye megye, Magyarország
Portfóliók (3)
 • Műhelymunka

  2022.03.15 01:54:42

  MŰHELYMUNKA Hangszerészetem pillanatképei, melyek egy insrumentum elkészülésének lépéseit mutatja be nagyvonalakban. „A hegedű olyan mint egy szobor,...
 • Kisfilm - Ország Martin hangszerész

  2022.03.15 03:20:50

  KISFILM Pár perces videóanyag, mely a műhelyemben folyó munkát mutatja be.
 • Interjú - Ország Martin hangszerész

  2022.03.18 11:39:14

  INTERJÚ Interjú a KVT média stúdiójában, ahol a hangszerkészítésről és saját magamról beszéltem.