László Eszter 34 éves
népművészet
Bemutatkozó

László Eszter vagyok, néprajzkutató, a Hagyományok Háza erdélyi hálózatának munkatársa. Szakterületem a népi kézművesség, ezen belül legfőképpen a szövés. Szeretem a bőrt, gyöngyöt, a szálasanyagokat, bármelyik természetes anyagot, melyekből használható, szép tárgyakkal tudom az ünnep- vagy mindennapjaimat megélni. Gyerekkoromban Kallós Zoltán válaszúti táboraiban teltek nyaraim, szellemi holdudvarában nevelkedtem, végeztem el Kolozsváron a néprajz szakot és Borbély Joli néni javaslatára budapesti tanulmányaim alatt iratkoztam be a Népi kézműves-Szőnyegszövő tanfolyamra. Itt lettem szerelmese ennek a területnek. Ma már hivatásommá vált nemcsak a szövés, hanem az összes népi mesterség felkarolása, mestereink segítése, helyzetbe hozása, a még élő és dolgozó alkotók kikérdezése, munkafolyamatok alapos megismerése és felgyűjtése. Környezetemben a gyűjtést egyre sürgetőbbnek érzem, viszont a gyerekek oktatását, lelki nevelését, kézügyességük fejlesztését ezzel a területtel ugyanolyan égetően fontosnak tartom.

A Hagyományok Háza kézműves tanfolyamainak résztvevőjeként majd szervezőjeként, úgy érzem elköteleződtem minden mesterség iránt. Az alázat és tisztelet az alapanyag, a forma és funkció iránt elengedhetetlen ebben a munkában. Galánfiné Schmidt Teréz irányításával belekóstolhattam a nádudvari lelkületbe, Fodorné László Mária Népművészet Mester táborában tapasztaltam meg azt, ami mai napig irányadója szakmai munkámnak: kézművesként, szövőként is szülőföldünk szolgálatában tudunk állni. Ezt szeretném konkrét programokkal, eseményekkel megvalósítani.

E három év alatt Mezőség magyarlakta falvaiban fogok néprajzi kutatásokat végezni. Ezen túl szeretnék alkotni, szőni és tanítani. Ez utóbbi egyre jobban foglalkoztat, gyerekeket hogyan lehet a népi kézművesség szeretetére rávezetni, energiájukat e hasznos, lelki békét és sikerélményt nyújtó tevékenységekre irányítani.

Iskolák
Egyetem (ma), 2011. Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Társadalomtudományi Kar
Jelenlegi munkahely
Hagyományok Háza
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (6)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2006, CEEPUS - Romania

  Tanulmányi ösztöndíj Debreceni Egyetemen
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2013, Tempus Közalapítvány

  Kutatói ösztöndíj - Mezőségi néprajzi gyűjtés szőttesek témakörében, Románia
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2010, ERASMUS - Magyarország

  Múzeumi szakmai gyakorlat - Donauschwäbisches Zentralmuseum, Ulm, Németország
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2008, Balassi Intézet

  Tanulmányi ösztöndíj külföldiek számára - ELTE, TáTk
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2007, CEEPUS - Romania

  Tanulmányi ösztöndíj - Universität Wien, Ausztria
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2007, ERASMUS - Romania

  Tanulmányi ösztöndíj - Katolische Universität Eichstätt-Ingolstadt, Németország