Kovács Dániel Gábor 39 éves
irodalom
Bemutatkozó

Kovács Dániel Gábor vagyok, történész, drámaíró. Három éve jelent meg első drámakötetem az '56-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére. Trilógiám nyitó darabja a MMA által kiírt ’56-os drámapályázaton ért el 2. helyezést. Tavaly jelent meg az 1957-ben eltűnt Pap Béla mártír karcagi református lelkészről szóló drámakötetem.

A XX. századi magyar történelem már az egyetemen is érdeklődésem középpontjában állt. Szerencsére a legfelkészültebb oktatók előadásait hallgathattam erről a korszakról: Romsics Ignác vagy Szerencsés Károly órái meghatározó élményeim közé tartoztak. Ugyanígy említhetem a három éve elhunyt Tőkéczki Lászlót is, akinél szakdolgozatomat írtam a magyar népfőiskolai mozgalom kialakulásáról. A magyar drámairodalomban két író munkássága volt rám nagy hatással: Németh Lászlóé és Páskándi Gézáé. Németh dramaturgiája sok vonatkozásban eltér Páskándiétól, ám egy valamiben teljes az azonosság: a nemzettudat és a nemzetvállalás intenzitásának vonatkozásában. Páskándi azt írja A tudat "lakáskérdései" című  esszéjében: „Attól vagyok magyar, és csakis attól, hogy vállalom ezt a történelmet dicsőségével és szégyeneivel együtt is. (…) Az egyetemes történelemből csakis a hegycsúcsokra figyelek, a sajátomból viszont a vakondtúrás is figyelmeztet valamire, mert közelebb van, s belebotolhatok. (A hegycsúcsba nem lehet belebotolni.)”  

A MMA támogatásával egy drámatrilógiát tervezek írni a XX. század első feléről. Úgy gondolom, hogy drámaírói tapasztalatom, valamint történészként a tárgyi tudásom képessé tesz arra, hogy nemzetünk legvészterhesebb korszakát drámai művek formájában feldolgozzam. Nagy adóssága ez a magyar drámairodalomnak, és Trianon  századik évfordulója közeledtével fontosnak tartom, hogy emlékeztessük erre a meghatározó történelmi korszakra a jelen és jövő magyar generációját.

Iskolák
Egyetem (ma), 2007. ELTE Bölcsészettudományi Kar
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
2476 Pázmánd, Szabadság utca 26.
Fejér megye, Magyarország
Levelezési cím
2476 Pázmánd, Szabadság utca 26.
Fejér megye, Magyarország
Portfóliók (1)
 • Szakmai portfólió

  2019.09.20 11:44:16

  A csatolt portfólióm tartalmazza a legfontosabb szakmai eredményeimet: bemutatott darabjaim plakátjait, megjelent köteteim borítóit.
Hírek, események
 • Recenzió a Jászkunság évkönyvében

  2020. 05. 14.
  irodalom
  Megjelent a Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Tudományos Egyesület 6. évkönyve, benne Kovács Dániel Gábor "1956-os drámatriptichon" című drámakötetének recenziójával.
 • Pázmándi kulturális kerekasztal

  2020. 01. 03., 18:00:00 — 2020. 01. 03., 22:00:00
  irodalom képzőművészet népművészet
  A Hét Forrás Művelődési Házban kulturális kerekasztal megbeszélést tartottak a faluban élő művészek.
 • Emlékezzünk '56-os Hőseinkre!

  2019. 10. 22., 17:00:00 — 2019. 10. 22., 19:00:00
  irodalom színházművészet
  '56-os ünnepi megemlékezés, könyvbemutató és színházi előadás
 • Ünnepi megemlékezés, könyvbemutató és előadás

  2019. 10. 22.
  irodalom színházművészet
  Karcag mártírjára, Pap Béla református lelkészre emlékezett Kovács Dániel Gábor, akinek Örök kőszálra állva címmel jelent meg könyve a rejtélyes körülmények között Bakonyban eltűnt lelkészről.
 • Alkotás a fogságban - kerekasztal beszélgetés Gérecz Attiláról

  2019. 09. 13.
  irodalom
  Hagyományaihoz híven idén is Gyulán tartották meg az Előretolt Helyőrség Szabadegyetemet. A szeptember 12-15. között megrendezésre kerülő esemény fókuszában a legendás irodalmi szerzőpárosok, alkotótársak, mesterek és tanítványok, művészek és múzsák kapcsolata állt.