Balogh Máté
zeneművészet
Bemutatkozó

Balogh Máté vagyok, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneelmélet tanszékének adjunktusa, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke. 

2009 óta élek és dolgozom Budapesten mint zeneszerző. Az elmúlt 14 évben számos művemet bemutatták szerte az országban és Európában, valamint Törökországban, Kínában, Tajvanon, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban.

2010-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem, egy évvel később pedig a Zeneakadémia és a Nemzeti Énekkar zeneszerzőversenyét is megnyertem. Az UMZF Zeneszerzőversenyen 2013-ban és 2015-ben is 1. díjat kaptam. A későbbi években díjakat nyertem többek között Ostravában, Brüsszelben, Milánóban, Mannheimben, Los Angelesben és Pekingben. Legutóbb a prágai MicroFest 2023 kortárs zenei fesztivál első díját nyertem el, Horn Speech című munkámmal.

2017-ben a zürichi Tonhalléban Eötvös Péter vezényelte Jam Quartet című munkámat. A Kínai Népköztársaság több ízben darabot rendelt tőlem. Legutóbb a Shanghai Fiharmonikusok játszották Odes című művemet, amit a kínai Si King konfucionista gyűjteményből vett szövegre komponáltam. 2018-ban a Pesti Vigadóban az NKA fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából elhangzott Melodiemusik című művem, a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában. 2019-ben a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. éves fennállása alkalmából elhangzott egy nagyszabású kompozícióm Tokióban. Ugyanebben az évben az USA-beli Alabama állam rendelt tőlem szimfonikus darabot, az állam 200. születésnapja alkalmából.

Doktori fokozatomat 2019-ben szereztem meg. Zeneszerzői munkásságomért 2016-ban és 2023-ban Artisjus-díjat, 2018-ban Junior Prima-díjat, 2019-ben Fidelio50-díjat, 2022-ben pedig Erkel Ferenc-díjat kaptam. 

MMA-ösztöndíjas pályázatomban egy Krúdy írásain alapuló Szindbád-opera szövegének és zenéjének megalkotását vállaltam.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)