Dr. Takó Sándor 34 éves
művészetelmélet
Bemutatkozó

dr. Takó Sándor vagyok, jogász, filmalkotó, egyetemi oktató.

2011-ben szereztem ’European Business Law’ diplomát az SAAS Foundation ösztöndíjasaként a nagy-britanniai University of Abertay Dundee Egyetem jogi karán. 2013-ban szereztem jogász diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

Két féléves tematikára épülő filmjogi kurzusomat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán, a Metropolitan Egyetem Média- és Mozgóképművészeti Intézetén, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetén oktatom.

Gyakran adok elő hazai és nemzetközi konferenciákon, workshopokon, s rendszeresen jelennek meg jogi és művészeti témájú publikációim tudományos folyóiratokban.

2011 óta tevékenykedem alkotóként és jogi tanácsadóként a filmgyártás területén, 2018 óta produceri és rendezői feladatokat is ellátok. Jelenleg számos filmterv megvalósításán és szakkönyv kiadásán, írásán dolgozom.

'Film, Művészet, Iparág – a film közege, és a benne alkotó ember' címet viselő alkotói-kutatói pályázatomban több önálló, egymáshoz mégis szorosan kapcsolódó, az oktatásban is hasznosítható filmszakmai kiadvány, interjúkötet, konferencia, podcast műsor, irányított kutatás megvalósítását vállaltam. Munkáimban a film mint művészeti forma és mint iparág közegét; történeti, jogi, kulturális és szórakoztatóipari hátterét vizsgálom, különös hangsúlyt fektetve az alkotói teljesítményre.

Mindezen túl egy kiterjedt, hazai és nemzetközi kutatást is magába foglaló kutatómunka lefolytatását is vállaltam, amelyben magyar és magyar származású filmesek tengerentúli filmiparral való kapcsolatát vizsgálom.

Iskolák
Jelenleg: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Doktori Iskola
Egyetem (ma), 2013. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió

  2020.03.15 09:35:45

  Tudományos tevékenység, oktatási tevékenység, könyvszerkesztői-, filmalkotói tevékenység
Hírek, események
 • Filmfesztiválkörkép - A magyar filmfesztiválok működése és lehetőségei 2011-2020 között - ezzel a címmel jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia legújabb filmes tanulmánykötete.

  2023. 04. 26.
  film- és fotóművészet
  Filmfesztiválkörkép - A magyar filmfesztiválok működése és lehetőségei 2011-2020 között - ezzel a címmel jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia legújabb filmes tanulmánykötete.
 • Hajszálon múlt, hogy nem az erdélyi Mozifalva lett Hollywood - exkluzív interjú Kollarik Tamással és Takó Sándorral.

  2023. 01. 17.
  film- és fotóművészet
  Ha Hollywoodból kivennénk a magyarokat, jóformán semmi sem maradna a legendás kaliforniai álomgyárból. Két ambiciózus filmes szakember, Kollarik Tamás és Takó Sándor minden követ megmozgat, hogy a világ filmgyártásának magyar úttörőit behozza a köztudatba.
 • Életrajzi kötet Csupó Gáborról, a Simpson család alkotójáról

  2022. 12. 23.
  művészetelmélet
  Izgalmas korrajz és inspiráló élettörténet a Hollywoodban sikeres magyar animációs filmesről
 • Nagy sikerrel debütált az Egyesült Államokban az Emmy-díjas magyar filmproducer életrajzi kötete

  2022. 11. 09.
  film- és fotóművészet
  A telt házas októberi magyarországi könyvbemutató után, a New York-i Liszt Intézet szervezésében az Egyesült Államokban is telt házzal mutatkozott be a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor életét feldolgozó A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csil
 • A színpadtól a mozivászonig – Janovics Jenő pályaképe

  2022. 10. 13.
  művészetelmélet
  A Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig című könyv négy átfogó tanulmány segítségével mutatja be Janovics rendezői, színházigazgatói, filmvállalkozói pályafutását és közéleti szerepvállalását.
 • Filmszakmai beszélgetés Csupó Gáborral

  2022. 10. 12., 14:26:00 — 2022. 10. 12., 14:26:00
  művészetelmélet
  Október 12-én folytatódnak a filmszakmai beszélgetések a Hild-villában az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében. Az aktuális adás vendégei Csupó Gábor, Kollarik Tamás és Takó Sándor lesznek.
 • Egy fiatal művész útkeresésétől a hollywoodi hírességek sétányáig – Bemutatták a Csupó Gábor életéről szóló könyvet

  2022. 09. 27.
  film- és fotóművészet
  Szeptember 27-én, Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából bemutatták a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című könyvet az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI), a FilmHungary és az eseménynek otthont adó MOME közös szervezésében.
 • Nagyhalak vonzásában - Hogyan óvd a szellemi jogaidat. Előadás és panelbeszélgetés a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Program szervezésében.

  2022. 02. 02., 09:18:00 — 2022. 02. 02., 09:18:00
  film- és fotóművészet
  Az előadáson szó lesz a szerzői jogok európai szabályozásáról, a filmadaptációkról és más, szerzői jogokkal kapcsolatos kérdésekről a filmgyártás és forgalmazás során, különös tekintettel a streamingjogokra.
 • Iustitia és a múzsák - Hiánypótló jogi útmutató a filmgyártáshoz

  2022. 01. 07.
  film- és fotóművészet
  "Az ismert jogász-producer duó, Kollarik Tamás és Takó Sándor jegyzi az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete kiadásában idén megjelent Film és jog a gyakorlatban című könyvet." A FilmVilág könyvrecenziója
 • Interjúfilm készült Hollywood magyar alapítóiról

  2021. 12. 01.
  film- és fotóművészet
  Adolf Zukor és William Fox, a Paramount és a 20th Century Fox stúdiók magyar alapítóinak életét bemutató interjúfilm készült Takó Sándor és Kollarik Tamás rendezésében. A New York-i Liszt Intézet felkérésére készült kisfilmet online lehet megnézni.
 • A Miskolci CineFesten debütál az MMA MMKI legújabb kiadványa, a "Film és jog a gyakorlatban" c. kötet

  2021. 09. 17., 17:00:00 — 2021. 09. 17., 17:00:00
  művészetelmélet
  CINEFEST2021 - Könyvbemutató a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének legfrissebb kiadványaiból
 • A jog nem gátja, hanem eszköze a filmalkotónak.

  2021. 09. 17.
  művészetelmélet
  Hiánypótló tankönyv jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelmélet- és Módszertani Kutatóintézetének gondozásában
 • A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon debütált a Magyar producerek I. kötet

  2021. 08. 16.
  film- és fotóművészet
  2021. augusztus 11-15-ig között tartották meg a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. A fesztiválon mutatták be a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének legújabb könyvét, a Magyar producerek I. kötetet.
 • Magyarok nélkül nem lenne Hollywood: Adolf Zukor és William Fox páratlan öröksége

  2021. 04. 25.
  film- és fotóművészet
  „Valójában velük kezdődött minden, amit Hollywoodnak hívunk. Letették a rendszer alapjait, kijárták az utat, és fantasztikus dolgokat vittek végbe a hollywoodi filmgyártás területén“ – mondta a Múlt-kornak adott interjúban Takó Sándor.
 • "Ahogy a vadnyugaton, úgy Hollywood születésekor is hihetetlen dolgok történtek" - Interjú dr. Takó Sándorral Hollywood magyar alapítóiról

  2021. 02. 18.
  film- és fotóművészet
  "Upton Sinclair William Foxról szóló életrajzi kötete a harmincas, Adolph Zukor A közönség sohasem téved című önéletrajzi kötete pedig az ötvenes években jelent meg angolul. A két magyar származású hollywoodi filmmogulról szóló könyvet azonban csak most vehetjük kézbe magyarul." (filmhu)
 • MAGYAR.FILM.HU - A Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként először vehetjük kézbe magyarul Adolf Zukor és William Fox életrajzi köteteit.

  2020. 12. 18.
  művészetelmélet
  A Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként először vehetjük kézbe magyarul Adolf Zukor és William Fox életrajzi köteteit.
 • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata podcast sorozatot készít „A művészeti és design oktatás jövője - a jövő művésze” címmel.

  2020. 11. 06.
  művészetelmélet
  A Moholy-Nagy 125 megemlékezés-sorozat őszi folytatásaként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata egyetemi, valamint hazai és külföldi külső szereplők bevonásával podcast sorozatot készít „A művészeti és design oktatás jövője - a jövő művésze” címmel.
 • A magyar filmgyártás új korszaka - Péller András beszélgetése dr. Takó Sándorral a Trend FM Nagytotál című műsorában

  2020. 09. 16.
  film- és fotóművészet
  A streaming platformok jelenthetik a következő lépcsőfokot a magyar filmeknek és sorozatoknak. A magyar film és sorozatgyártás jövőjéről Takó Sándorral Péller András beszélgetett.