Carcassné Hegyvári Bernadett
iparművészet és tervezőművészet
Bemutatkozó

Carcassné Hegyvári Bernadett vagyok, 1999-ben diplomáztam a Magyar Iparművészeti Főiskola Szilikáttervezői szakán. Mestereim Bohus Zoltán és Horváth Márton voltak. Friss diplomásként költöztem ki Angliába,ahol nyolc évig dolgoztam és tanítottam, az ebben az időszakban megszerzett tapasztalatok változtatták meg a nézeteimet az üveg anyagának szemléletmódjával kapcsolatban. 2008-ban Magyarországra költöztem férjemmel és megalapítottuk az üveghutánkat Tápiószecsőn, azóta is itt élek és dolgozok. Eleinte a casting technika felhasználásával készítettem szobrokat majd az üvegfúvás felé fordultam intenzívebben. Az ösztöndíjas pályázatom témája a különböző anyagok rögzítése az üveg felületére hutai eljárás során, majd a kutatási anyag összegyűjtése és felhasználása kis szériás gyártás és egyéni alkotások során. Ha a melegen alakított, huta üveg történetét vizsgáljuk, megfigyelhetjük, hogy az üvegfúvás feltalálása óta folyamatosan próbálták a forró üveg anyagát más anyagokkal összeházasítani. Az üveg alapanyag összetétele, hőfoka, hűtése befolyásolja a végeredményt, a felületre felvitt átlátszatlan vagy részben átlátszó anyagok pedig a ráeső és az áteső fény hatására különböző képet mutatnak. Elsősorban olyan munkákat készítek, amelyek nem tartoznak szigorúan a tárgytervezés körébe. Jelenleg csendéletekkel foglalkozom, ahol az előtérben rögzített fúvott tárgy elemeket a háttérkép síkján megjelenő színekkel és formákkal hol ellenpontozom, hol összhangba hozom. Érdekel az üveg számos tulajdonsága, hogyan lehet ezeket a munkákon keresztül közvetíteni, ahogyan az is, hogyan lehet az üveg mint médium jelentés körét bővíteni és ezáltal a tárgytervezést információkkal bővíteni és megújítani. 

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió2022

  2022.03.10 10:57:11

  Carcassné Hegyvári Bernadett válogatott munkák 2022
Hírek, események
 • Üvegszimpozium a Bárdudvarnoki Nemzetközi Üveg Alkotótelepen

  2022. 12. 10., 13:58:00 — 2022. 12. 11., 13:58:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A Nemzetközi Üveg Éve egyik záróakkordjaként két napos szimpoziumot tart a Bárdudvarnoki Üveg Alkotótelep. Üvegfúvás és üvegtechnikai bemutatókkal.
 • Üvegművészeti kiállítás a Szent István Bazilikában

  2022. 10. 05., 07:59:00 — 2022. 11. 07., 07:59:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A Magyar Üvegművészeti Társaság tagjainak és német vendégeinek kiállítása november 7 -ig látható Budapesten. Nemzetközi hírű művészeink mellet szerepelek egy munkámmal.