Polgár Botond 39 éves
képzőművészet

Bemutatkozó

Budapesten élő és alkotó szobrászművész vagyok; a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének tanársegédje; családos, két gyermek édesapja.

Gyergyószentmiklóson születtem, Csíkszeredában a Nagy István Művészeti Líceumban érettségiztem.

2008-ban szereztem diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Szakán, 2018-tól ugyanitt tanítok, doktori fokozatszerzési eljárásom folyamatban van. 

Budapest több elpusztult köztéri szobrának rekonstrukcióján dolgoztam az elmúlt évtizedben, ezek közül a legutolsó és legjelentősebb a Kossuth-téri Andrássy emlékmű (Engler Andrással és Meszlényi Jánossal közösen). Jóllehet ezek a rekonstrukciós feladatok jelentős szakmai tapasztalatszerzéssel jártak, autonóm szobrászi tevékenységemet éveken keresztül mellékvágányra kényszerítették.

Az ösztöndíjas időszakra előrevetített terveimmel voltaképpen ehhez a belső indíttatású csapásvonalhoz szándékozom teljes figyelmemmel visszatérni. A kisérletező kitérőket leszámítva egy egységes szemléletmódú és formanyelvű kőszobor sorozat adja e vonulat gerincét, előzményeit. Ezeknek tárgya az emberi test vagy annak részlete, sajátos, személyes alternatívájaként a hagyományhoz való viszonyulásnak, a torzó illetve a fragmentáltság problémakörének, emlékezésnek, nosztalgiának, elvágyódásnak. Anyaguk kő – szobrászi gondolkodásom majdnem kizárólagos, de mindenképp elsőbbséget élvező közege, médiuma, – és a folytatás is ebbe az irányba mutat: a kő és a test együttállása, egy kortárs figurális szobrászati útkeresés felé.

Iskolák
Egyetem (ma), 2008. Magyar Képzőművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Szobrász Tanszék
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Polgár Botond - Portfólió

  2019.10.01 05:09:54

  Ez a portfólió az elmúlt 18 évben készült munkáimból tartalmaz válogatást. Köztéri megbízásokból, rekonstrukciókból kizárólag a három legnagyobbat soroltam...
Hírek, események
 • Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

  2020. 03. 28., 11:00:00 — 2020. 06. 28., 11:00:00
  képzőművészet
  A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk a Műcsarnok termeiben.
 • A Képzőművészet Ünnepe Szolnokon - Borbereki-Kovács Zoltán-díj

  2019. 10. 19.
  képzőművészet
  A Képzőművészet Ünnepe Szolnokon című tárlat megnyitó és díjátadó ünnepségén Polgár Botond szobrászművész Borbereki-Kovács Zoltán-díjban részesült.