Szabó Barna
zeneművészet
Bemutatkozó

Zeneszerzéssel 12 éves korom körül kezdtem foglalkozni, akkori hobbijaim legújabbjaként, leginkább Bach és Mozart bűvkörében, ill. modorában. Bár későbbi tanulmányaim során, és természetesen azóta is rengeteg különféle új hatás ért, ideáljaim mellé sokan, a kortársak közül is többen felsorakoztak, különös módon mégis ez a két szerző maradt a mai napig a legfontosabb inspirációs forrás számomra. Stílusomat leginkább az ismert és felfedezésre váró, mindenesetre létező zenei jelenségek figyelembevétele, a már felfedezett nemlétezők negligálása, a reneszánsz és barokk vokálpolifónia, a bel canto dallamosság, a jazzes ritmusok és harmóniák, úgy általában a régi és az új dolgok vegyítése és bizonyos komplexitás jellemzi. Nem jellemzi viszont a Heisenberg-féle határozatlansági relációt muzsikában kifejezni vágyó, napjainkban oly népszerű zenén kívüli “gondolat”, a felrobbant lombik mellett leégett hajjal, de büszkén a jövőbe ill. félszemmel a kamerába tekintő experimentális hajlam, a zenei kabbalisztika, az alkímia, a vérszegénység, valamint a csúnyaság.

Az utóbbi időben dalok, kamara-, szimfonikus és oratorikus művek mellett leginkább kórusműveket komponáltam, mely a legkedvesebb, és a jelek szerint legsikeresebb műfajom: többüket számos európai és tengerentúli országban is előadták.

2002-től tanítok a Zeneakadémián, 2015-17 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2016-tól a Kecskeméti Kodály Intézetben oktatok különböző zenei tárgyakat.

A jelen pályázatban Hamvas Béla Karnevál c. regénye nyomán egy egész estés opera szövegkönyvének és zenéjének megírására vállalkozom.

Iskolák
Phd / dla, 2010. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest
Jelenlegi munkahely
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (5)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2018, Arany János Zeneszerzőverseny, Budapest - 1. díj

  Zeneszerzés
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2005, Transformusic I. Nemzetközi Zeneszerzőverseny, Budapest - 1. díj

  Zeneszerzés
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2018, KÓTA-díj, Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége

  Zeneszerzés
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2007, Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj

  Zeneszerzés
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2006, Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj

  Zeneszerzés
Portfóliók (1)
 • Művek elérhetősége

  2019.04.29 06:18:01

  Műveimből reprezentatív válogatás az alábbi linken meghallgatható:  https://soundcloud.com/nucoo