Bán Miklós 47 éves
iparművészet és tervezőművészet
Bemutatkozó

Eredeti szakmámat tekintve grafikusművész, tipográfus vagyok. Szakmai tanulmányaimat a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdtem, ahol a legfontosabb a rajz és a manuális készségek fejlesztése volt.
A Magyar Iparművészeti Egyetemen töltött éveim alatt már elterjedt a számítógép használata. Rövid ideig azt hittem, képtelen vagyok megtanulni, de minek is, ha le tudom rajzolni, festeni a gondolataimat. Nem így történt. Egyrészt a számítógép nagyon gyorsan elterjedt, egyeduralkodóvá vált az alkalmazott grafika, tipográfia terén, másrészt könnyen elsajátítottam az ismereteket. Ez volt az első szakmaváltásom, talán inkább paradigmaváltásnak nevezhető, egy új kor kezdetének. Azonban bármit tervezek, a munka ma is egy füzettel és a vázlatrajzokkal indul. Az alkalmazott grafika, a kiadvány- könyvtervezés, a professzionális fotózás az eddigi pályámat meghatározó tevékenységek.

Az ipari formatervezés iránt már egyetemi tanulmányaim alatt érdeklődni kezdtem.
3D CGI (Computer-generated imagery), WFX (Visual effects) és CAD (Computer-aided design) tanulmányaimat később, 2012-ben kezdtem. Lehetőséget kaptam formatervezői munkák elkészítésére, melyekkel szakmai tapasztalatokra tettem szert. Ez volt a második szakmaváltásom, részben, mivel a két szakma között rengeteg rokonság van. A hangsúly a két dimenziós tervezésről a három dimenziós felé tolódott, bár a továbbiakban a könyvtervezés és a fotó területén is aktív szeretnék maradni.

Az ösztöndíjjal új célkitűzéseim megvalósítására kaptam lehetőséget. Pályázati munkámat négy projekttervben foglaltam össze, melyek a formatervezés, CAD-CAM technológiák, CNC és a térnyomtatás kategóriájába tartoznak. Céljaim egy elektro-akusztikus vonós, illetve egy akusztikus fúvós hangszer tervezése, naprakész igényeknek megfelelő fogtechnikai gyártó berendezés-család és elektromos autó koncept formaterveinek elkészítése.

Köszönöm, megtisztelt azzal, hogy elolvasta bemutatkozásomat!

Iskolák
Egyetem (ma), 1997. Moholy Nagy Művészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Bán Miklós Portfolió

  2019.08.23 12:35:48

  A csatolt PDF ben egy jelentősen leszűkített galéria láthato 2010-2019 közötti formatervezési munkáimról és 1998-2019 közötti könyvtervezői munkáimról....
Hírek, események
 • Tárogatóbillentyűzet tervezése

  2020. 03. 24.
  iparművészet és tervezőművészet
  Előtanulmányok
 • Fogtechnikai gyártóberendezés-család tervezése

  2020. 03. 24.
  iparművészet és tervezőművészet
  A hagyományos és modern fogtechnikai eljárások rövid ismertetése
 • Viola da fusione

  2019. 12. 08.
  iparművészet és tervezőművészet
  Formakeresések, vázlatok
 • Interjú a Magyar Katolikus Rádió “Délutáni találkozások / Művek és művészek” című műsorában.

  2019. 11. 23.
  iparművészet és tervezőművészet
  Vendég: Bán Miklós grafikus, CAD designer, a MMA 2019-es ösztöndíjpálázatának egyik nyertese. Szerkesztő: Dvorszky Hedvig
 • A tervezés kezdetei, viola da gamba, cselló hibrid

  2019. 11. 06.
  iparművészet és tervezőművészet
  Négy munkából álló ösztöndíj programomat az általam megálmodott viola da gamba-cselló hibrid tervezésével kezdtem el.
 • XXV. ALFÖLDI FOTÓSZALON

  2019. 10. 23., 15:00:00 — 2019. 11. 23., 12:00:00
  film- és fotóművészet
  Megnyílt a XXV. ALFÖLDI FOTÓSZALON (XXXIX. Dél-alföldi Fotószalon) a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szervezésében Szentesen, a Tokácsli Galériában.