Bemutatkozó

Bicsák Rita vagyok, 40-es pályaváltó, szövő.

Gyermekkorom óta körülvettek a különféle textilek, szövetek, csipkék, mivel édesanyám varrónőként dolgozott. Azonban másfelé kanyarodott az életem: két közgazdász diplomát szereztem, rövid ideig dolgoztam a turizmusban, majd a véletlen a pénzügyi szektorba sodort, melynek közel 15 évig voltam része.

Gyermekeim születése során fordítottam energiáimat az alkotásra és a szövésben találtam meg önmagamat. Ahogy egyre többet szőttem, megismertem a különféle alapanyagokat, azok viselkedését a szövetben. Megragadtak a természetes növényi alapanyagok, főként a len és kender.

Pályázatomat is ebben a témakörben nyújtottam be, címe: A népi hagyományokon alapuló len- és kenderszövés felélesztése, továbbvitele és adaptálása a modern hétköznapokba.

Ösztöndíjas munkám során szeretnék még alaposabban elmerülni ezeknek a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező alapanyagoknak a világában, főként gyakorlati oldalról megközelítve. Folyamatosan hajt a tudásvágy, nagyon szeretek kísérletezni, új anyagokkal, technikákkal ismerkedni, de emellett elmélyülök a régi korok tudásában, szívesen kutatok fel és adaptálok régi „recepteket” (pl. fonalfestés növényekkel), hagyományos mintákat. Zalai apai dédanyám saját szövőszékén dolgozott, balaton-felvidéki anyai déd- és nagyapám szakmája kovács volt. Erre az örökségemre támaszkodva szeretnék a mai hétköznapokba illő darabokat szőni.

Az ösztöndíj ideje alatt kiemelt szempontjaim lesznek a generációs híd képzése, edukáció, fenntarthatóság, környezettudatosság, közgazdasági szemlélet és az önképzés

Úgy gondolom, a 21. században is érdemes, sőt különösen fontos a kézi munkára, kézzel készült termékekre értékként tekinteni. Az így létrejött tárgyak mögött évezrede csiszolt tudás rejlik, melyet a ma emberének is érdemes megismerni és továbbörökíteni a jövendő generációknak.

Iskolák
Egyetem (ma), 2008. Nyugat-Magyarországi Egyetem
Jelenlegi munkahely
Egyéni vállalkozó
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Együttműködés Gergely Réka MMA ösztöndíjas szobrásszal

  2022. 12. 12.
  képzőművészet
  2022. decemberében Gergely Réka szobrászművésszel, az MMA 2022-es képzőművészet évfolyam egyik ösztöndíjasával kezdtünk közös munkába
 • Len szövés szeptember-októberben a szövőműhelyben

  2022. 09. 01., 11:42:00 — 2022. 10. 30., 11:42:00
  népművészet
  Deklarált célom, hogy a len és kender szálakkal való szövést népszerűsítsem, ezért műhelyemben az érdeklődőknek lehetőséget biztosítok hogy kipróbálhassák