Bemutatkozó

Bicsák Rita vagyok, 40-es pályaváltó, szövő.

Gyermekkorom óta körülvettek a különféle textilek, szövetek, csipkék, mivel édesanyám varrónőként dolgozott. Azonban másfelé kanyarodott az életem, először Idegenforgalmi szakközgazdász diplomát szereztem. Rövid ideig dolgoztam a turizmusban, aztán a véletlen a pénzügyi szektorba sodort. Újabb közgazdász diplomát szereztem, ezúttal pénzügy szakirányban. Közel 15 évig voltam része ennek a szektornak.

Lányom születése után kellett valami, amibe az alkotó energiáimat fektethettem, elmélyültem a különféle szálak és fonalak világában, jött a kézzel-rokkán fonás, majd végül a szövés. És itt megtaláltam önmagamat! Azonnal éreztem, hogy én hosszú távon és aktívan is ezzel akarok foglalkozni! Közben még két fiam is született.

Ahogy egyre többet szőttem, megismertem a különféle alapanyagokat, azok viselkedését a szövetben. Ismét megragadtak a természetes növényi alapanyagok, főként a len és kender. Szeretnék még alaposabban elmerülni ezeknek a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező alapanyagoknak a világában, főként gyakorlati oldalról megközelítve, környezettudatos és közgazdasági szemlélettel vegyítve a hagyományőrző munkát.

Folyamatosan hajt a tudásvágy, nagyon szeretek kísérletezni, új anyagokkal, technikákkal ismerkedni, de emellett elmélyülök a régi korok tudásában, szívesen kutatok fel és adaptálok régi „recepteket” (pl. fonalfestés növényekkel), hagyományos mintákat. Zalai apai dédanyám saját szövőszékén dolgozott, balaton-felvidéki anyai déd- és nagyapám szakmája kovács volt. Erre az örökségemre támaszkodva szeretnék a mai hétköznapokba illő darabokat szőni.

Úgy gondolom, a 21. században is érdemes, sőt különösen fontos a kézi munkára, kézzel készült termékekre értékként tekinteni. Az így létrejött tárgyak mögött évezrede csiszolt tudás rejlik, melyet a ma emberének is érdemes megismerni és továbbörökíteni a jövendő generációknak.

Iskolák
Egyetem (ma), 2008. Nyugat-Magyarországi Egyetem
Jelenlegi munkahely
Egyéni vállalkozó
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)