Zágoni Bálint 41 éves
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

1982-ben születtem Kolozsváron, jelenleg is itt élek. Szakmai életem talán a rendezvényszervező, dokumentumfilm rendező, filmtörténész háromszög által határozható meg a legpontosabban. 2004-ben a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem történelem és művészettörténet szakán szereztem oklevelet, majd 2008-ban az ugyancsak kolozsvári Sapientia EMTE fotó-, filmművészet, média szakán rendezői diplomát. 2009-től a Filmtett Egyesület ügyvezetőjeként mozgóképpel kapcsolatos oktatási és kulturális projekteket bonyolítok le: magyar filmeknek szentelt fesztivált és filmes alkotótábort szervezek, a filmtett.ro portál működéséhez szükséges feltételeket próbálom biztosítani, emellett 2013-tól a legnagyobb romániai filmfesztivál, a TIFF magyar programjának vagyok a kurátora.

2007 óta több antropológiai, etnográfiai és történelmi témájú dokumentumfilmet rendeztem, időm jelentős részét azonban az erdélyi magyar filmtörténet kutatásának szánom, ennek eredményeit ugyancsak dokumentumfilmekben, tanulmánykötetekben, illetve rekonstrukciók vagy kiállítás formájában mutatom be.

Filmes tevékenységemtől viszonylag távol esik, azonban hasonlóan fontosnak találom Kincses Képeskönyv sorozat megjelentetésben vállalt feladatokat. A gyerekeknek szóló, egy-egy város történetét, fejlődését bemutató, gazdagon illusztrált sorozatnak Nagyváradról, Segesvárról és Sepsiszentgyörgyről szóló köteteinek szerzője, Csíkszeredát és Székelyudvarhelyet bemutató köteteinek szerkesztője voltam.

A Sárga csikótól az oktatófilmekig című pályázatom keretei között kutatással egybekötött alkotói munkát tervezek végigvinni, amelynek eredményeként a program végéig egy elveszett kolozsvári némafilm rekonstrukciója és egy egészestés film forgatókönyve készül el.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.