Virágh András Gábor
zeneművészet

Bemutatkozó

A pályázat beadásakor azt a célt tűztem magam elé, hogy három év alatt egy olyan latin nyelvű oratóriumot komponáljak, amely hidat képez a hagyományos zenei kifejezésmód és az innovatív kortárs zenei gondolkodás között. A Föld és az ember teremtése a Bibliában Mózes első könyvének (más néven Genezis vagy Teremtés könyve) első és a második fejezetében olvasható: ez a történet kifejezésre juttatja, hogy Isten a Teremtő, és a természeti világ, továbbá az élőlények is mind az ő alkotásai. A Genezis c. oratórium hét tételből álló alapkoncepciója a teremtéstörténet hét napjának eseményeit foglalja zenei hangokba, amelynek szövegeit a Teremtés Könyvének latin nyelvű fordításából fogom összeállítani. A Genezis c. oratórium apparátusát szólistákra, kórusra és nagyzenekarra képzelem el. Eddigi komponált szakrális témájú, ám hangszereket is foglalkoztató műveim megkomponálása során (Psalm IV, Tre hymni, Tres orationes, Cantimus virginem) alapvető szempont volt számomra annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy a hangszeres zenei környezet milyen módon tudja biztosítani az énekszólam (vagy énekszólamok) stabilitását (pl. a belépések kényes pillanataiban) úgy, hogy közben a vokális anyag is tükrözze korunk zenéjének frissességét. A hangszerelés tekintetében pedig az foglalkoztat leginkább, hogy miként állítható egymás mellé a barokk világos hangzásképe, a romantikus grandiózus hangtömegei, valamint a 20. század második felének kísérletező szellemű hangzásvilága. Reményeim szerint sikerül egy olyan szilárd konstrukciót létrehoznom, amelyben ezek az eltérő világok szintézist tudnak alkotni.

Iskolák
Phd / dla, 2021. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Szent István Bazilika
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • GENEZIS - oratórium

  2022.08.17 01:02:29

  A pályázat beadásakor azt a célt tűztem magam elé, hogy három év alatt egy olyan latin nyelvű oratóriumot komponáljak, amely hidat képez a hagyományos...
Hírek, események
 • Orgonahangverseny Szófiában

  2022. 12. 27., 19:00:00 — 2022. 12. 27., 20:30:00
  zeneművészet
  Virágh András Gábor az MMA és a szófiai Liszt Intézet szervezésében ad orgonahangversenyt a Szófiai Bulgaria Concert Hall-ban december 27-én 19 órakor.
 • A HULLÁMOK SZÍNEI Szegeden

  2022. 11. 24., 19:00:00 — 2022. 11. 24., 21:00:00
  zeneművészet
  Virágh András Gábor Les couleurs des vages (A hullámok színei) c. hegedűversenye ezúttal a szegedi Vántus István Kortárs Zenei Napok zenekari estjén fog elhangzani. Az est szólistája Benedekfi Zoltán lesz. A Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyűdi Sándor zeneigazgató-karmester fogja vezényelni.