Major Anita 49 éves
film- és fotóművészet

Bemutatkozó

Major Anita a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos tanári, valamint XX. századi magyar irodalom speciális képzés szakos diplomát és történelem szakos tanári diplomát. 1996 és 1999 között a JATE BTK doktorandusza volt. 1997 óta rendszeresen publikál több műfajban. Tíz esztendeig középiskolai tanárként magyar nyelv és irodalmat, történelmet, művészeti ismereteket, film- és médiaismeretet tanított. A Magyar Nemzet Lugas olvasószerkesztője, újságírója; könyvek szerkesztője, szöveggondozója, fotósa; kiállítások létrehozója, kurátora. Ismeretterjesztő és dokumentumfilmek rendezője, operatőre, narrátora. Kisebbségkutatóként a külhoni magyarság elfeledett/eltitkolt értékeinek felszínre hozásáért, széles körű bemutatásáért, megőrzéséért munkálkodik. A Tiltott kastélyok című dokumentumfilm-sorozat és multimédiás vándorkiállítás az erdélyi főnemesi családok restitúciós küzdelmének minél teljesebb feldolgozását tűzte ki célul. A Külső Magyarok vállalás – mely a magyar szellemi-épített örökség feltérképezésével, megmentésével foglalkozik – egyik alapítója. Az MMA ösztöndíjas programjában az erdélyi történelmi családok jóvátételi harcának bemutatására vállalkoztam, folytatva a Tiltott kastélyok sorozatban eddig megvalósított munkát.  

Iskolák
Egyetem (ma), 1996. JATE BTK
Jelenlegi munkahely
Magyar Nemzet Szerkesztősége, szombati Lugas
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió

  2020.02.06 06:23:50

  Major Anita évtizedek óta járja a Kárpát-medencét, illetve Ázsiának és Afrikának azon rejtett zugait, ahol a magyarság jelenlétének közvetett vagy közvetlen...
Hírek, események
 • Tiltott kastélyok – Az Aporoktól Wass Albertig

  2020. 01. 08., 19:00:00 — 2020. 01. 20., 17:49:00
  film- és fotóművészet irodalom
  Tiltott kastélyok – Az Aporoktól Wass Albertig: erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében. Filmvetítés, könyvbemutató, vetített képes előadás – Major Anita és Margittai Gábor bemutatója.
 • Páros alkotói portré a Szabad Föld karácsonyi számában

  2019. 12. 20.
  film- és fotóművészet irodalom képzőművészet népművészet
  „HÁZAS- ÉS ALKOTÓPÁR, a magyar szórványvilág térképészei, diákkoruk óta együtt kutatják a veszélyeztetett közösségeket és emlékeket. Ezúttal az erdélyi főúri világ határjárói, határsértői.”
 • Tiltott kastélyok – multimédiás vándorkiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

  2019. 11. 18., 16:05:00 — 2020. 01. 20., 16:05:00
  film- és fotóművészet irodalom
  A hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában megnyílt a Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében című nemzetközi multimédiás vándorkiállítás, amely a tizenhatodik századtól napjainkig tartó időutazásra hívja a látogatókat.