Kis-Baraksó Alexandra 27 éves
iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozó

Formatervező mérnökként végeztem 2016-ban az Óbudai Egyetemen, majd 2018-ban okleveles belsőépítész tervezőművészként a Budapesti Metropolitan Egyetemen. 2018 óta tanítok formatervezést az Óbudai Egyetemen óraadóként.

Tervezőként a kísérleti, ismeretlen, kiaknázatlan területek érdekelnek leginkább, ezek is a környezeti és társadalmi felelősségvállalás radikális, kritikus megközelítésében. Az alapszakos diplomamunkám, illetve ezzel egy időben egy ettől független Tudományos Diákköri dolgozat és tervezés már ebben a szellemben készült el, amelyekben azt vizsgáltam, milyen kísérleti kapcsolódási pontok hozhatók létre bútor és felhasználó között. Az intézet profiljából következett, hogy a textil volt az az anyag, melynek széles spektrumát mélyebben tanulmányozhattuk. Ez azóta alapjaiban határozza meg munkáimat és odáig vezetett, hogy 2017-ban megalapítottam saját márkám Manera – studio – néven.
A mesterszakos diplomatervem azzal az intencióval hoztam létre, hogy reflektáljak a tárgytervezői attitűdömre, amely az anyagot tartja a legmélyebb inspirációs forrásnak. Ez idő alatt kerültem kapcsolatba a növesztett alapanyagok, tárgyak topikjával, amely itthon szinte ismeretlen, és külföldön is csekély platformmal rendelkezik. 2017 óta vagyok jelen kísérleti, mikroorganizmusokból növesztett tárgyaimmal különböző fenntartható tervezést bemutató kiállításokon itthon és Európa több nagyvárosában. Az eljárás előremutató mivoltát a gyors megújulásban, olcsó és alacsony igényű, környezet- és emberkímélő előállításban, illetve gazdag megmunkálhatóságban látom.


Alkotói programom annak szentelném, hogy ezt a tervezési irányt magas szintre fejlesszem, a jelenleg róla rendelkezésre álló információkat  összegyűjtsem és saját kísérletekkel egészítsem ki. A három éves ciklus harmadik felében pedig a tudásanyag átadási lehetőségeire teszek javaslatot illetve egy bemutató kiállítással zárom a folyamatot.

Iskolák
Egyetem (ma), 2018. Budapesti Metropolitan Egyetem
Jelenlegi munkahely
Óbudai Egyetem, szabadúszó tervező
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2017, Országos Tudományos Diákköri Tanács

  Országos Tudományos Diákköri Konferencia Különdíj
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2016, Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács - Óbudai Egyetem

  Tudományos Diákköri Konferencia I. díj
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2015, Tempus Közalapítvány

  Erasmus+ Ösztöndíj, Málta
Portfóliók (1)
 • Portfólio 2020

  2020.03.17 12:38:51

  Tervezői és egyetemi munkáimból összeállított, a pályázat szempontjából releváns kivonat.