Szőnyegi Zsófia 34 éves
iparművészet és tervezőművészet
Bemutatkozó

 Alkotói tevékenységem során a vonalak, foltok, pontok egymáshoz való viszonyával foglalkozom. Leginkább alapformákból, minimális színhasználattal létrehozott kompozíciók, és felületek érdekelnek. A letisztult, akvarelles felületek létrehozásához sok esetben szabad asszociációk vannak a segítségemre. Emellett a természet lassú vagy éppen gyors folyamatai, formái és letisztultsága is fontos inspirációs forrása a tervezői folyamataimnak. Az alkotásban nem csupán a végeredmény motivál, hanem maga a folyamat is. Elsősorban textil hordozóra dolgozom. A mintázáshoz természetes szálú textileket, monotípiát és akvarellt és szitanyomást használok. Emellett alternatív mintaképzési lehetőségek felkutatásával is fogalkozom.

Pályázati anyag rövid bemutatása:

Mintaminimalizáló-kísérletek.

Saját alkotótevékenységem az évek során egyre inkább letisztulttá vált. A munkásságom elején használt sok vizuális jel az évek alatt fokozatosan egyszerűsödött, tömörödött és lényegre törőbb lett. A formát öltött gesztusok és lágy felületek megmaradtak, de egyre jobban törekszem a sallangmentes lényeg kifejezésére. Jelen esetben a lényeg egy tökéletesen elhelyezett folt, vagy egy hosszú időszak alatt érlelt gesztus megfelelő helyének megtalálását jelenti egy adott kompozícióban. A pályázati projektemben arra keresem a választ, hogy mi az a minimális inger a XXI. század emberének, amire még képes reagálni. Ennek felkutatására, ingerszegény terek létrehozását tervezem, amelyek mintázata csupán egy-egy folt, vagy tökéletesen elhelyezet gesztus lesz.

Iskolák
Egyetem (ma), 2019. Budapesti Metropolitan Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió Szőnyegi Zsófia

  2019.08.31 04:11:20

  Az eddigi alkotótevékenységem sarkallatos pontjait bemutató portfólió összeállításakor, igyekeztem a pályázati munkámhoz valamilyen szálon kapcsolódó munkákat...
Hírek, események
 • Véletlen mintaalakításokkal készült kapszulakollekció

  2022. 04. 13.
  iparművészet és tervezőművészet
  Elkészült a "Mintaminimalizáló kísérletek"  című ösztöndíjas projekthez tervezett öltözékkollekció. A ruhákon látható mintázatok véletlen mintaalakítások eredményei.
 • Vizualizált természeti jelenségek

  2021. 12. 14.
  iparművészet és tervezőművészet
  A szél vizuális megjelenítése.
 • Mozdulatokba sűrített lényeg

  2021. 08. 08.
  iparművészet és tervezőművészet
  A három évre vállalt ösztöndíjas programomban a minta legminimálisabb vizuális megjeleníthetőségét keresem. A munka jelenlegi fázisában mozdulatok által hagyott nyomokkal kísérletezem.
 • Az őszinteség az alkotótevékenységem egyik legmeghatározóbb szegmense – beszélgetés Szőnyegi Zsófiával

  2021. 02. 01.
  iparművészet és tervezőművészet
  Szőnyegi Zsófia textiltervezővel, a Macondo Textil márka megálmodójával többek között a természetközeliség ránk gyakorolt hatásairól is beszélgettem. Szalai Klaudia interjúja a Helyőrég című online folyóiratban.
 • Tökéletesen rekonstruált akvarellek textilen

  2020. 12. 17.
  iparművészet és tervezőművészet
  Az ösztöndíjprogram első szakaszában, természeti formákra, természeti folyamatokra reflektáló akvarellsorozatot készítettem, melyekből most digitális textilnyomtatással tér-, és lakástextilek készülnek.
 • Mintakísérletek fotóeljárásokkal

  2020. 08. 11.
  iparművészet és tervezőművészet
  Mintaalkotási kísérletek cianotípiával és fotogrammal.
 • Nyomtatott üveghomlokzatok Debrecenben a nagyerdei Aquaticum strandon

  2020. 08. 10.
  iparművészet és tervezőművészet
  Egy épület meghatározó eleme a homlokzat, nincs ez másként az új debreceni strandfürdőnél sem. A projekthez a tervezők az üveg időtlen anyagát választották. Az Építészfórum cikke.
 • Épül a debreceni strandfürdő, mely Aquaticum Strandfürdő néven nyitja meg kapuit a látogatók előtt

  2020. 04. 06.
  építőművészet iparművészet és tervezőművészet
  A nagyszabású beruházás medenceterei körül 1500 négyzetméternyi nyomtatott üvegfelület kap helyet, melynek mintázatát Szőnyegi Zsófia, textiltervező tervezte. A látványos beruházás vezető tervezője Bordás Péter.
 • Ökotudatos Divat, Kerekasztal Beszélgetés és Márka Pop-Up

  2019. 11. 05.
  iparművészet és tervezőművészet
  Az esemény részeként szakmai előadást hallhattak az érdeklődők a fenntartható design, illetve a tudatos és etikus fogyasztás témakörök szakértőitől. A szakmai blokkot a zero waste, öko és slow design szellemiségében működő márkák tervezői előadásai tették teljessé.