Szőnyegi Zsófia 31 éves
iparművészet és tervezőművészet
Bemutatkozó

 Alkotói tevékenységemben során a vonalak, foltok, pontok egymáshoz való viszonyával foglalkozom. Leginkább alapformákból, minimális színhasználattal létrehozott kompozíciók, és felületek érdekelnek. A letisztult, akvarelles felületek létrehozásához sok esetben szabad asszociációk vannak a segítségemre. Emellett a természet lassú vagy éppen gyors folyamatai, formái és letisztulsága is fontos inspirációs forrása a tervezői folyamataimnak. Az alkotásban nem csupán a végeredmény motivál, hanem maga a folyamat is. Elsősorban textil hordozóra dolgozom. A mintázáshoz természetes szálú textileket, monotípiát és akvarellt és szitanyomást használok. Emellett alternatív mintaképzési lehetőségek felkutatásával is fogalakozom.

Pályázati anyag rövid bemutatása:

Mintaminimalizáló-kísérletek.

Saját alkotótevékenységem az évek során egyre inkább letisztulttá vált. A munkásságom elején használt sok vizuális jel az évek alatt fokozatosan egyszerűsödött, tömörödött és lényegre törőbb lett. A formát öltött gesztusok és lágy felületek megmaradtak, de egyre jobban törekszem a sallangmentes lényeg kifejezésére. Jelen esetben a lényeg egy tökéletesen elhelyezett folt, vagy egy hosszú időszak alatt érlelt gesztus megfelelő helyének megtalálását jelenti egy adott kompozícióban. A pályázati projektemben arra keresem a választ, hogy mi az a minimális inger a XXI. század emberének, amire még képes reagálni. Ennek felkutatására, ingerszegény terek létrehozását tervezem, amelyek mintázata csupán egy-egy folt, vagy tökéletesen elhelyezet gesztus lesz.

Iskolák
Egyetem (ma), 2019. Budapesti Metropolitan Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
  • Portfólió Szőnyegi Zsófia

    2019.08.31 04:11:20

    Az eddigi alkotótevékenységem sarkallatos pontjait bemutató portfólió összeállításakor, igyekeztem a pályázati munkámhoz valamilyen szálon kapcsolódó munkákat...