Zsigmondné piukovics Zsuzsa 48 éves
népművészet

Bemutatkozó

1971. augusztus 22-én születtem Budapesten. 

1989-ben tettem érettségi vizsgát a budapesti Eötvös József Gimnáziumban.

1996-ban kertészmérnöki oklevelet szereztem a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Karán (ma Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar), Gyógynövénytermesztés Szakon.

A kézművesség iránti vonzalmam régre nyúlik vissza, de igazán csak egyetemi éveim alatt kezdtek érdekelni a különböző kézműves mesterségek, azon belül is főleg a szövés.

1997-től 1999-ig részt vettem a Magyar Művelődési Intézet népi játszóház vezető és szövő szakmunkás képzésén. Már a képzés ideje alatt figyelmem egyre inkább a vászonszövés felé irányult. Egy XIX. század végi sárközi szövőszéken kezdtem szőni, de az esztováta „flotta” később további két, korszerű kivitelű, négynyüstös székkel gyarapodott, amelyekkel a mintázási lehetőségeim nagyban bővültek.

Alapanyag választásom szinte kizárólag természetes alapanyagú fonalakra, főleg pamutra és lenre szorítkozik, díszítésként néha kendert is használok, illetve ritkábban gyapjúfonallal is szövök. Munkáim döntően a magyar nyelvterület szőtteseinek motívumvilágából táplálkoznak (Sárköz, Mezőség, Szék, Kis-Küküllő-mente, stb.), túlnyomórészt a parasztkultúrára jellemző, de ma is használatos textileket készítek. Saját tervezésű szőtteseim fentiekre alapozva, de azokat újragondolva születnek.

Pályázatom benyújtásáig 45 darab Hagyományok Háza által minősített (zsűrizett), Páva védjegyes magyar kézműves termékem van hagyományos és modern stílusban egyaránt, amelyből 10db „A”, 28db pedig „B” kategóriás, a többi ajándéktárgy.

2005-ben Népművészet Ifjú Mestere elismerést, 2017-ben Népi Iparművész minősítést nyertem el, valamint teljes termékkörömre megkaptam a Duna-Ipoly Nemzeti Park védjegyét.

Iskolák
Egyetem (ma), 1996. Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Kertészeti Kar (ma SZIE Budai Campus, Kertészettudományi Kar)
Jelenlegi munkahely
otthon, saját műhelyemben dolgozom
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)