Basa Balázs 48 éves
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

Film és fotóművészeti kategórián belül, leginkább úgy tudnám aposztrofálni tevékenységemet, mint filmtörténeti helyszínkutató. Évek óta foglalkozom ezzel a nagyon érdekes, a múltba visszavezető kutatási munkával, melynek legfontosabb célja pontosan analizálni és dokumentálni az egykori filmalkotások eredeti forgatási helyszíneit, motívumait. Ez sokszor terepmunkával és gyakorlati kutatással párosul. Az egykori filmkockák és archív felvételek alapján történő helyszínek beazonosítása mindig nagyon izgalmas feladat, egyben sok esetben komoly kihívás. Romvári József egykori kíváló díszlet és látványtervező öröksége, sok esetben keresztezi ezt az általam kedvelt kutatási területet. 

A pályázatomban megjelölt kutatói munka témája pontosan ezt a célt határozta meg. Minél hatékonyabban és gazdagabban feldolgozni Romvári József szakmai hagyatékát, melynek végeredményeként így létrejöhet majd egy komplett film szcenikai archívum és adatbázis. Az archívum létrehozása és tartalmának innovatív felhasználása kitűnő lehetőség, hiszen a hatalmas szakmai dokumentáció feldolgozása a különböző online felületekre egyedi és látványos megoldást jelent. Megfelelni a 21. század digitális követelményrendszerének, a felhasználói élmény összekapcsolása a hasznos tartalommal, mind-mind olyan lehetőségeket hordoz, melyet a hagyaték, szcenikai archívumának is ki kell tudni használnia. A több ezer filmes motívumfotókból összeállított szisztéma adatbázissá való feldolgozása, emellett lehetőséget adhat a hazai filmforgatási helyszínek kereséséhez. A tervezett hármas alapfunkció további részeként szcenikai oktatási segédanyagként, valamint filmtörténeti mementóként egy-egy tematikus kiállítás mellé, kiegészítő anyagaként is lehet felhasználni belőle majd a kapcsolódó elemeket.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Emmy-díj - Akkor és most

  2019. 11. 29.
  film- és fotóművészet
  Huszonnyolc éve kapott Emmy-díjat Romvári József
 • Az emberi nagyság sugárzott belőle

  2019. 09. 19.
  film- és fotóművészet
  Gyarmathy Ágnes díszlet és jelmeztervező, egyetemi tanárral, Romvári Józsefre emlékeztünk.
 • Helyszínkeresés a Romvári emlékkiállításhoz

  2019. 09. 02.
  film- és fotóművészet
  A pécsi eklektika és a Romvári hagyaték találkozása? Romvári József szülővárosában Pécsett, egy terepszemle keretében ismerkedtünk a város egyik csodaszép építészeti és történeti lenyomatával
 • Már látható a Romvári dokumentumfilm második előzetese

  2019. 05. 29.
  film- és fotóművészet
  Utazás Díszletországba! A Romvári kutatómunka keretében életrajzi dokumentumfilm készül Romvári Józsefről. A film második előzetesében ezúttal Blahó László díszletépítésszel beszélgettünk..
 • Romvári hagyaték feldolgozása

  2019. 05. 20.
  film- és fotóművészet
  A kutatómunka keretében elkészült a szakmai leltárjegyzék amely Romvári József hagyatékát tárgyi eszközeit dolgozza fel
 • A Pál utcai fiúk nyomában – avagy Molnár Ferenc regénye, Fábri Zoltán filmje és Romvári József kincsei együttesen

  2019. 04. 10.
  film- és fotóművészet
  Egy új mobilapplikációs séta segítségével most bejárhatjuk a regény és a film néhány helyszínét
 • Utazás Díszletországba - dokumentumfilm előzetes

  2019. 01. 31.
  film- és fotóművészet
  A Romvári kutatómunka keretében, életrajzi dokumentumfilm készül Romvári Józsefről. Ennek keretében beszélgettünk egykori közvetlen munkatársával Martin Éva díszletépítést és díszlettervezővel.
 • A Romvári kutatói munka bemutatása Pécsett

  2018. 10. 02.
  film- és fotóművészet
  Októberben a Romvári hagyaték örökösével, Romvári János képzőművésszel közösen jelentettük be a jó hírt Pécs városának, hogy elkezdődik a szakmai hagyaték teljes feldolgozása. A kerekasztal beszélgetésen egyeztettünk a kutatási anyag jövőbeli felhasználási- és bemutatási lehetőségeiről.