Bába Szilvia 41 éves
művészetelmélet
Bemutatkozó

Bába Szilvia vagyok. 1980-ban születtem, Budapesten. 2015-ben szereztem summa cum laude eredménnyel PhD fokozatot a Pécsi Tudományegyetem BTK, Interdiszciplináris Doktori Iskolában „Magyar identitás a tengeren túli diaszpórában” című értekezéssel. Azt vizsgáltam, hogy létezik-e kettős vagy többes etnikai identitás, van-e magyar nyelvismeret nélkül is magyar identitás. Bemutattam a kivándorlási hullámok történtetét, főbb jellemzőit, a tengeren túlon a magyar és a magyar származású emberek számára az etnikai identitás megnyilvánulási, megélési tereit.

2020-tól a Duna Palota Nonprofit Kft. (2021-től új néven, Duna Művészegyüttes Nonprofit Kft.) ügyvezetője vagyok. 2016 augusztusától az intézmény művészeti és operatív igazgatójaként, 2013-tól kulturális vezetőjeként dolgoztam. 2012-ben a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. kommunikációs menedzsere voltam. 2002 és 2011 között a Magyar Kultúra Alapítvány értékesítési vezetőjeként dolgoztam.

Többek között a Józsa Judit Művészeti Alapítvány kuratóriumának, a Debreceni Nyári Egyetem felügyelő bizottságának, Magyar Szociológiai Társaság, a Pulszky Társaság Múzeumi Egyesület, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület tagja vagyok. Diaszpóra témakörben oktatok az Aquniói Szent Tamás Közéleti Akadémián.

Egy könyv, egy önálló kiadvány és közel 50 cikk szerzője vagyok.

A jelen pályázat keretében vizsgálom az USA-ban és Kanadában a magyar identitás megnyilvánulási színtereinek, vagyis a művészetek, az egyházak, a szervezetek, a sajtótermékek, az iskolák, a néptánc-csoportok, színjátszó körök, a cserkészet helyzetét; milyen kihívásokkal kell szembenézniük, továbbá a mai magyar(országi) kultúra és művészetek (képző, ipar-, nép- és népi iparművészet), kortárs művészek megjelenítési, megjelenési formáit kutatom.

Iskolák
Phd / dla, 2015. Pécsi Tudományegyetem
Jelenlegi munkahely
Duna Művészegyüttes Nonprofit Kft.
Lakcím
1238 Budapest, Hősök tere 3. 2. ajtó
Budapest megye, Magyarország
Levelezési cím
1238 Budapest, Hősök tere 3. 2. ajtó
Budapest megye, Magyarország
Portfóliók (2)