Varsányi Kristóf Máté
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

Varsányi Kristófnak hívnak, 1986-ban születtem Budapesten. Érettségit a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban szereztem, az itt töltött évek meghatározóak voltak számomra. Itt vezetett kurzusokat Philippe Brame francia fotóművész, akinél az érettségi megszerzése után hosszú időt töltöttem Franciaországban. Felsőfokú tanulmányaimat az ELTE Bölcsészettudományi Karán végeztem (filmelmélet-filmtörténet alapszakon, esztétika minorral kiegészítve), diplomamunkámat a fikció- és dokumentarizmus viszonyáról írtam (témavezetőm Gelencsér Gábor filmesztéta volt). Az egyetemi évek alatt különböző színháztársulatoknál és filmprodukciókban dolgoztam rendezőasszisztensként - ezek közül a legmeghatározóbb szakmai élményem Claudio Collová olasz színházrendező mellett volt. Jelenleg szabadúszó forgatókönyvíróként, és vágóként dolgozom, mindeközben rendszeresen fotózom.

Videós munkáimból egy válogatás ezen a honlapon tekinthető meg: https://vimeo.com/kristofvarsanyi

Pályázatom témája egy régmúlt eseményhez kapcsolódik: immár több mint fél évszázaddal ezelőtt, egy esős éjszakán, 1969 októberében, a palermói San Lorenzo kápolnából elrabolták Caravaggio egyik legtöbbre tartott mesterművét: a Jézus születése Szent Lőrinccel és Assisi Szent Ferenccel (1609) c. festményét. A képen látható alakok drámai fényben bontakoznak ki a mélységes sötétségből. A kép azóta sem került elő. Értéke felbecsülhetetlen.

A három éves ösztöndíj alatt egy kutatómunkára vállalkozom, mely a festmény keletkezésének és a rablás történetének jobb megismerését és feltárását tekintené tárgyának. Az eredményt egy fotókkal illusztrált, a tényeket dokumentáló könyvvé, valamint - ezzel párhuzamosan - egy fikciós forgtókönyvvé bontanám ki és fejleszteném. Reményeim szerint a fotók kiemelnék a történet drámaiságát, és megjelölnék azt a vizuális utat, amelyen az a legmegfelelőbben tudna kibontakozni.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)
 • Fotók (Szicília)

  2022.08.26 08:10:47

  Ez a portfólió az általam készített fényképekből összeállított sorozatot tartalmazza, mely szorosan kapcsolódik a pályázat témájához és leginkább...
 • Friss fotók (2021-2022)

  2022.09.21 07:49:35

  A portfólióban az utóbbi időben készített fotókból összeállított válogatás látható, mely - reményeim szerint - valamelyest reprezentálja vizuális...
Hírek, események
 • Szakmai tanulmányút előkészítése II.

  2023. 08. 17.
  film- és fotóművészet
  Az őszi római terepszemle előkészítése
 • Szakirodalom és tanulmányok gyűjtése és feldolgozása

  2023. 08. 17.
  film- és fotóművészet
  A témával és Caravaggio-val kapcsolatos szakirodalom kutatása és feldolgozása
 • Palermói terepszemle

  2023. 04. 13.
  film- és fotóművészet
  Terepszemle a tanulmányút előkészítésére
 • Egy film treatment megírása

  2023. 04. 11.
  film- és fotóművészet
  A pályázat célkitűzésében szereplő forgatókönyv alapjául szolgáló treatment megszületése
 • Szakmai tanulmányút előkészítése

  2022. 12. 14.
  film- és fotóművészet
  Anyaggyűjtés és kutatómunka
 • Könyvfordítás

  2022. 11. 22.
  film- és fotóművészet
  Caravaggio eltűnt, palermói Jézus születése c. képével foglalkozó könyv fordítása (Michele Cuppone: Caravaggio – la Nativitá di Palermo, Campisano Editore, 2021)