Kodolányi Gábor 39 éves
iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozó

1981-ben születtem Keszthelyen, művészcsaládba. Fiatal koromat végigkísérte a rajzolás, szobrászat és az esztétika. Alkalmam volt számos műhelyben ismerkedni mesterségekkel, anyagokkal és megmunkálási módszerekkel. Gyakran jártam rajztáblával környékbeli kastélyokat, múzeumokat, skanzeneket, mely a mai napig inspirál alkotói munkámban.

2009-ben védtem meg a diplomámat az Alkalmazott Művészeti Intézetben, formatervező művész szakon. 2010 óta Győri műtermemben tervezek és alkotok Codolagni néven. 

Ösztöndíj programom: Három tárgyból álló kollekció megvalosítása, mely korabeli szellemiségben, és modern megfogalmazásban szervesen illeszkedik a reformkori kastélyok, kúriák finoman hangolt esztétikai atmoszférájába.

Az ösztondíj program során olyan tárgyak megalkotása a célom, melyek esztétikuma tükrözi a korabeli értékek szellemiségét modern megfogalmazásban. A kastélykultúrában fellelhető nagyszerű, de napjainkban háttérbe szorult bútorokra és kiegészítőkre fókuszálok (mint a zsúrkocsi, pipereasztal, spanyolfal, glóbusz, stb.). A kutatási fázisban célom olyan műhelytitkok, praktikák megismerése, melyek ritka mesterségbeli kincsek és  az eredetiség megvalósításához elengedhetetlenek. Anyaghasználatban és felületkezelésben a munkaigényes, de rendkívüli esztétikumot tükröző megoldásokra törekszem (mint a fazettázás, intarzia, politúr, forrasztott és polírozott réz, bronz, aranyozás, kőberakások, ornamentikák használata, stb.), megtartva ezzel az anyagok és felületek által sugallt atmoszférát. A tervezés során nagy hangsúlyt fektetek az esztétikai atmészféra megragadására és a tökéletes arányok kérdésének vizsgálatára. A megvalósítás során a létrejövő terveket, anyag és technológiai ismereteket dokumentálom és a létrejött tudást, mint másodlagos eredményt megosztom, népszerűsítem. A létrehozott három tárgyból álló kollekciót, mint elsődleges eredményt rangos hazai és nemzetközi design kiállításokon tervezem bemutatni.

Iskolák
Egyetem (ma), 2009. Nyugat-magyarországi Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézet
Jelenlegi munkahely
CODO DESIGN Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Kulisszák mögött

  2020. 04. 17.
  iparművészet és tervezőművészet
  Műhelybeszélgetések anyagokról, technikákról, múltról, jövőről...
 • Egy boltív, egy fasor, egy szép kilincs...

  2019. 12. 22.
  iparművészet és tervezőművészet
  Inspirációk kutatása- tanulmányutak-anyaggyűjtés