Dr. Medgyesy-Schmikli Norbert 43 éves
művészetelmélet
Bemutatkozó

Medgyesy-Schmikli Norbert vagyok, Győrött születtem 1977. február 5-én. 
Publikációs nevem: Medgyesy S. Norbert. 
Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK habilitált egyetemi docenseként és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék óraadó tanáraként tanítok. 


2002-ben alapítottam tanítványaimból Piliscsabán a Boldog Özséb Színtársulatot (BÖSZK), akikkel eddig 15 barokk iskoladrámát és 3 népi játékot mutattunk be (http://t.ly/dxYDMM). Jelenleg az MMA Harag György Emlékév keretében a Zrínyi című történeti iskoladrámával készülünk. 


1996 óta foglalkozom a 17–18. századi iskolakultúrával, iskolai színjátszással és a korabeli népénekkinccsel. A népénekekkel a kéziratos és nyomtatott történeti források mellett elő szóban, rendszeres gyűjtőként is foglalkozom: a vasi Perenye teljes népének- és népszokástárát közel 300 népi dallammal 1995 óta összegyűjtöttem; a rábaközi Csapodon mintegy 80 dallamot vettem magnóra eddig. Jelenlegi pályázati témámhoz tartozó 17–19. századi népénektörténetből 2008 óta 22 szaktanulmányt publikáltam. Az LFZE népi ének szakos növendékeivel eddig 3 népének CD-lemezt szerkesztettem. 


Az MMA Kiadó gondozásában 2019-ben jelent meg az Iskoladrámák. Színjátékok, énekek és ünnepek a XVII–XVIII. századi magyarországi iskolakultúrából című monográfiám (https://www.mmakiado.hu/kiadvanyok/iskoladramak). Az MMA támogatásával jelent meg ugyancsak 2019-ben, szerkesztésemben a Mária Anya – Mária Anyánk. Szűz Mária élete és alakja a magyar népi Mária-költészetben Erdélyi Zsuzsanna gyűjtése szerint című szakkönyv, amelyhez bevezető tanulmányt és forrásjegyzéket írtam. Megtiszteltetés volt számomra, hogy a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezte Csíksomlyói Passió-előadása felhasználta csíksomlyói szöveg- és dallamkutatásaim eredményeit.  Biztatást jelentett munkámhoz az MMA Művészetelméleti Tagozatának Elismerő Oklevele 2016-ban. 
 

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)