Horváth Bálint Gábor 37 éves
művészetelmélet

Bemutatkozó

Fővárosi születésű zeneszerzőként hagyományos zenei képzésben részesültem. A Bartók Konzervatóriumban és a Zeneakadémián kiváló mesterek irányításával sajátíthattam el a szakma mesterfogásait. Későbbi zenei tevékenységeim körét azonban igyekeztem a lehető legszélesebbre vonni. A 18. század közepét megelőző zenetörténeti korok szemléletének jegyében vallom, hogy alkotó-és előadóművészet, elméleti és pedagógiai munka szervesen összetartozik. A komponálás mellett az elmúlt tizenöt évben kutatásokat végeztem (elsősorban a huszadik század erdélyi vonatkozású magyar zenetörténetének terén), tanulmányokat, cikkeket, recenziókat publikáltam. Zeneszerzés és zeneelmélet tanárként részt vettem a hazai középfokú és a határon túli felsőoktatásban, kiadványokat szerkesztettem a nemzetközi hírű budapesti zeneműkiadó számára, előadóművészként (zongoristaként) folyamatosan fölléptem saját műveim előadásakor.

Az erdélyi kolindák zeneszerzői feldolgozásainak vizsgálatába egy gyerekkori érdeklődés nyomán kezdtem. E doktori kutatás céljából évekig éltem Kolozsváron, ahol időközben nagyon közel kerültem az erdélyi magyar zeneszerzés tradícióihoz. Ez a döntő jelentőségű terület elhanyagolt része a magyar zenetörténeti kutatásoknak – pedig szinte közhely, hogy a huszadik század világhírű magyar zeneszerzőinek jelentős része Erdély és a Bánság területéről származik. Kányádi Sándor többször nevezte a magyarországi, dél-alföldi megyéket a magyar irodalom „Ruhr-vidékének”. Erdélyt a magyar zenén belül valamilyen hasonló cím illetné meg. 

A mostani ösztöndíj keretében az erdélyi, vagy Erdélyhez szorosan kötődő magyar zeneszerzés nyolc jeles alakjának kiemelt fontosságú műveit elemezném. Egy olyan tanulmánykötetet szeretnék összeállítani, amely alapos látképet ad erről a témáról. A munka kiegészítéseképpen műhelybeszélgetések, ismeretterjesztő anyagok segítségével szeretném a közösség számára visszaforgatni kutatásom eredményeit.

Iskolák
Phd / dla, 2010. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest
Jelenlegi munkahely
Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Weiner Leó Katolikus Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Horváth Bálint ősbemutatója a CentriFUGA Produkció koncertjén – „A repetitív minimalizmus tükrében”

  2023. 06. 11.
  művészetelmélet
  A CentriFUGA kortárs zenei műhely hangversenyén – amely a repetitív minimalizmus zenei irányzata előtt tisztelgett – Horváth Bálint Szarvas-idő című új műve is elhangzott. A koncert visszahallgatható az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=6HABRPUYzAY
 • Horváth Bálint művei Jovián György kiállításmegnyitóján

  2023. 05. 13., 11:00:00 — 2023. 05. 13., 13:00:00
  művészetelmélet
  Jovián György „Sic erat in fatis” című tárlatát Horváth Bálint nyitja meg, saját zongoraműveivel
 • Horváth Bálint díjnyertes kórusműve a Kórusok Téli Éjszakája záróeseményén

  2023. 02. 25.
  művészetelmélet
  A Kórusok Téli Éjszakája Horváth Bálint Arany János szövegére írt, Csillagok a földön... című kórusművével zárult.
 • Horváth Bálint ősbemutatója a bukaresti Liszt Intézet programján

  2023. 01. 19., 12:04:00 — 2023. 01. 19., 12:04:00
  művészetelmélet
  A bukaresti Liszt Intézet Borsos Edith énekművész és a marosvásárhelyi Tiberius Quartet koncertjével emlékezik a romániai magyar zeneszerzőre és karmesterre, Bács Lajosra. Az eseményen Horváth Bálint ősbemutatója is elhangzik.
 • Horváth Bálint a kolozsvári Magyar Tudomány Napján

  2022. 11. 18.
  művészetelmélet
  Horváth Bálint a kolozsvári szervezésű „Magyar Tudomány Napja Erdélyben” konferenciasorozat megnyitóján saját zongoraművét adja elő, az esemény részeként megvalósuló zenetudományi szekcióban Orbán György vonószenekari műveiről tart felolvasást.
 • Horváth Bálint ősbemutatója a Budapesti Vonósok „Klasszikusok tükrében I.” című koncertjén

  2022. 11. 12., 19:00:00 — 2022. 11. 12., 21:00:00
  művészetelmélet
  A Budapesti Vonósok változatos koncertműsorán Horváth Bálint Omaggi című vonószenekari művének ősbemutatója is szerepel. A koncertprogram az erdélyi születésű Orbán György alakja köré rendeződik. Orbán életművének kutatása Horváth Bálint ösztöndíjas munkájának kiemelt részét képezi.