Dr. Bodó András-Ottó
színházművészet
Bemutatkozó

Sepsiszentgyörgyön születtem, a színháztudomány szakot, majd a színházművészet és előadáselemzés mesteri képzést Kolozsváron végeztem, DLA fokozatom a budapesti Színház- és Fimművészeti Egyetemen szereztem Hegedűs D. Géza vezetésével. 1998. óta tanítok a kolozsvári BBTE Színház és Film Kara (illetve ennek jogelődjei) magyar tagozatán, jelenleg egyetemi docensi fokozatban, tartottam színházi kurzusokat magyarországi egyetemeken is, a 2022-2023 egyetemi évben a Színház- és Filmművészeti Egyetem megbízott óraadója is vagyok. Néhány évig kritikusként, ezt követően dramaturgként dolgoztam. Külsős szerződéssel három ország tíz színházában fordultam meg, főállásúként két színházban dolgoztam, voltam a Tamási Áron Színház kommunikációs igazgatója (2007-2009 közt) és a BBTE SzTK Magyar Színházi Intézetének igazgatója (2012-2015 közt), emellett nemzetközi színházi fesztiválokat és műhelymunkákat is szerveztem. Különböző szaklapokban, kulturális folyóiratokban és konferenciakötetekben publikáltam, eddig négy színházi témájú önálló kötetem jelent meg Húsz év erdélyi magyar színháza, Esti séták, Játékrendek Erdélyben (1990-2022) és Egy előadáskísérlet képei címmel. Elsődleges kutatási területem az erdélyi magyar színház története, kiemelten foglalkozom az 1989 utáni erdélyi magyar színházzal.

Ösztöndíjas kutatásom témája: Rendszerváltás után induló alkotók az erdélyi magyar színházban. A '89-es romániai rendszerváltás óta az erdélyi magyarság kultúrájának kisebbségi mivolta megmaradt, ám a politikai, gazdasági, társadalmi, demográfiai és technikai körülmények is megváltoztak, és a világban is új irányzatok, esztétikák és paradigmák jelentek meg. Ez időszak alatt generációk egész sora szerzett színházi felsőfokú diplomát Erdélyben. Jelen kutatásom során az ő jelenlétüket, helyüket, esztétikai és formai gondolkodásukat, hivatkozási pontjaikat, tradíciókhoz való viszonyulásukat vizsgálom.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)
  • Fontosabb publikációk - 2023

    2023.08.21 02:23:13

    Válogatás a téma szempontjából releváns publikációim dokumentációjából (címlapok, kezdőoldalak, tartalomjegyzékek, stb.)
  • Színházi munkák - 2023

    2023.08.21 02:49:33

    Válogatás színházi munkáim dokumentációjából: plakátok, szereposztások, fotók...