Fóris Barbara 45 éves
iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozó

2001-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező szakán, mint szövött anyag tervező művész. Azóta a textil tervezés több területén is kipróbáltam magam, a jelmeztervezésen át egészen a lakástextilig. 
A diplomamunkám inkább a képzőművészethez állt közel, azóta viszont inkább olyan tárgyakat alkotok, amelyek eljutnak az emberek otthonába, része lehet mindennapi életüknek. A tárgyak alapanyagának megtervezése és kivitelezése azonban mindig a legfőbb szempont, hiszen az általam megszőtt-, kötött-, illetve nyomott textíilák hordozzák magukban a saját stílusjegyeimet. 
Jelenlegi pályázatom címe: WOVEN MELODY - Hangszövet, zenei művek textilbe kódolva 
Amikor a szövött anyagjaimhoz mintát tervezek, un. kottát kell írnom, hiszen ez tartalmazza az összes olyan információt (a bevetés sorrendje, a láncfonal befűzése, színek… stb.), amely függvényében a minta kialakul. Nagyon érdekes a hasonlóság a zenei kottával, amely szintén a megfeleltetés és leképezés a dallam lejátszásához.
Innen jött az ötlet, miszerint egy zenemű kottáját szövetminta kottaként értelmezem és olvasom, és szövöm le egy szövőszéken. A leszőtt anyag, maga a szövet egy kézzel fogható, textilformába öntött zeneművé válik, létrejön, egy un. hangszövet, az adott zenei mű textilbe kódolásával.  Így a szövet kottaként lesz olvasható, és ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely színek mely hangot jelentik, akkor visszafelé is működik az elv, hiszen a szövet mintáját nézve le tudjuk játszani a zenét. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2001. MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2010, NKA

    20. századi stafírung - lakástextil kollekció tervezése és kivitelezése
Portfóliók (2)