Dr. Szokody Anikó
zeneművészet

Bemutatkozó

Zenei tanulmányaimat Kiskőrösön kezdtem, majd a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam. Zeneakadémiai kitüntetéses diplomám megszerzése előtt évet halasztva Buenos Airesbe utaztam ösztöndíjjal, ahonnan egy művész diplomával tértem haza. Magyarországi tanulmányaim befejeztével az Amerikai Egyesült Államokba vezetett az utam, ahol posztgraduális képzésben vehettem részt Sebők György tanítványaként. Az Indiana University-n tanársegédként oktattam, valamint Starker János cselló tanszakán is dolgoztam. Tizennégy év külföldi szakmai munka után hazaköltöztem, hogy a bejárt utam során szerzett tapasztalatokat az itthoni fiatal zenészek hasznára fordítsam.

2011 óta a Szegedi Tudományegyetemen dolgozom, pillanatnyilag a Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusaként, ahol a nemzetközi oktatás tanára is vagyok. DLA doktori fokozatomat 2021-ben szereztem meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának egyéni képzésében. Nyáron a New York állambeli Luzerne Music Center fesztivál meghívott rezidens művésze és tanáraként, valamint a zongora tanszak vezetőjeként tevékenykedem. Koncertező művészként Európán kívül megfordulok még az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kínában, Qatarban és Japánban.

Pályázatomban arra vállalkozom, hogy mesterem, a 100 éve született Sebők György (1922-1999) világszerte elismert pedagógiai munkásságú zongoraművész és tanár bloomingtoni éveit egy hiánypótló, átfogó tanulmányban feltárjam. 1999-ben nála tanulva egyben utolsó magyar zongorista tanítványa lettem. Úgy érzem, hogy a hozzá fűző szakmai örökség kötelez: nem csak az általa mutatott zenei úton való továbbhaladásra és pedagógiai eszmék továbbadására, de arra is, hogy személyét annak a generációnak is látókörébe hozzam, akik már nem találkozhattak vele. 

Iskolák
Phd / dla, 2021. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - doktori iskola
Jelenlegi munkahely
Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.