Lukácsy György 42 éves
színházművészet
Bemutatkozó

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán végeztem esztétika szakon. Egyetemi éveim alatt alakult ki vonzódásom a színházhoz. Szakdolgozatomat Andrej Tarkovszkij Andrej Rubljov című filmjének művészetelméleti elemzéséből írtam. Ennek különös jelentősége van,hiszen Vidnyánszky Attila színházművészete és Tarkovszkij filmjei között ugyanis rengeteg közös motívum lelhető fel. Eközben a Faludi Ferenc Akadémia (a magyar jezsuiták felnőttképzési intézetének) gyakornokaként többek között bábszínház megszervezésében is részt vettem a Párbeszéd Házában. Újságíróként szerzője voltam a budapesti teátrum Nemzeti című magazinjának. Első átfogó elemzésemet 2018-ban írtam Vidnyánszky Attila színházáról: Nemzeti laboratórium – Vidnyánszky Attila első öt éve a Nemzeti Színház élén című dolgozatom a Kommentár folyóirat 2018/1-es számában jelent meg. Az elmúlt tíz évben a Heti Válasz hetilap kulturális újságírójaként dolgoztam.

Kutatásom témája Vidnyánszky Attila költői színháza művészetelméleti leírásának megalapozása. Gondolatmenetem Hans-Georg Gadamer azon tanítására épül, ami szerint a műalkotás a játék-szimbólum-ünnep hármas szemszögből közelíthető meg. Ehhez nélkülözhetetlen más művészeti ágak elméleti eredményeinek integrálása, hiszen feltételezésem szerint Vidnyánszky Attila nem pusztán színházi szempontból újító, mert művészi magatartása – intézményvezetői és pedagógiai elvei, esztétikai megfontolásai, rendezői attitűdje – túlmutat a színházművészet keretein, és általában a XXI. századi művészetfelfogásról árul el lényeges dolgokat. E kortárs művészeti küldetést röviden így lehet összefoglalni: milyen esélye van annak, hogy a művészet szakítson szórakoztató, oktató, nevelő funkciójával, és az emberiség ezen ősi tevékenységének gyökereihez közelíthessen. 

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Heti Válasz Kiadó Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Szakmai portfólió (részlet)

  2020.02.07 01:19:05

  Szakmai portfóliómban eddigi munkásságomnak azokat az aspektusait tekintem át, amelyeket Az ünnep előkészítése – Vidnyánszky Attila színházának művészetelméleti...
Hírek, események
 • Újra a moziban! Zártkörű vetítésen bemutattuk az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Otthon, otthon című filmünket

  2021. 05. 27.
  film- és fotóművészet
  A Magyar Kurír gazdag képanyaggal illusztrált összeállítással számol be az Otthon, otthon című filmünk, Nagy Anikó Mária és Szabó Attila rendezése budapesti premierjéről.
 • Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartjuk az Otthon, otthon című dokumentumfilmünk zártkörű díszbemutatóját

  2021. 05. 25.
  film- és fotóművészet
  A pünkösd előtti gyimesközéploki bemutató után az Otthon, otthon című film zártkörű premierjét tartjuk ma este Budapesten.
 • Gyimesközéplokon bemutatjuk az Otthon, otthon című dokumentumfilmünket

  2021. 05. 18.
  film- és fotóművészet
  A Szőts István Filmműhely bemutatja Nagy Anikó Mária és Szabó Attila Otthon, otthon című dokumentumfilmjét. A filmet a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya gyártásában, az Aves Média közreműködésével, a Nemzeti Filmintézet támogatta.
 • Jankovics Marcell a Toldi című animációs sorozatról a Filmvilágban

  2021. 03. 19.
  film- és fotóművészet
  Jankovics Marcell Toldi című, várva várt fimsorozatát hamarosan bemutatják a köztévén. Ebből az alkalomból készítettem interjút az alkotóval, a beszélgetés a Filmvilág című folyóirat most megjelent, márciusi számában olvasható.
 • Megjelent a Déryné magazin

  2021. 03. 02.
  színházművészet
  A színházi szakma eddig perifériára szorult területeit támogató Déryné Program a járvány ellenére elindult, és - amennyire a vírushelyzet engedi - próbák is zajlanak. A Déryné magazin erről a különleges időszakról számol be. A lapban megtalálható a program legendás névadójának bemutatása is.
 • Beszólsz vagy beszélsz? - interjú Berecz Péterrel, a Szólj be a papnak! nevű közösségi kezdeményezés ötletgazdájával

  2021. 02. 15.
  film- és fotóművészet
  Videojátékok, filmek és fesztiválok rendkívüli megközelítésben. A Szív című jezsuita magazinban megjelent interjúból kiderül, mi történik akkor, ha ezek a művészeti ágak és események közvetlenül találkoznak a teológiával.
 • Megjelent a Magyar Művészet 2020/4-es száma, benne Az ellentmondás jelei című tanulmányommal

  2021. 02. 08.
  színházművészet
  Az ellentmondás jelei című tanulmányom Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezésének művészetfilozófiai kérdéseit tárgyalja. Ez az előadás részben Szőcs Géza Passió című, 1999-ben megjelent írásából építkezik, ezért a tanulmányt is a tavaly novemberben elhunyt író tiszteletére ajánlom.
 • Vendégsében az M5 kulturális csatornán

  2021. 02. 04.
  film- és fotóművészet
  Politikai korrektség a filmvásznon - ez volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyet az M5 csatorna szervezett. A résztvevők: Réz András filmesztéta, Dudás Viktor filmes szakember, a beszélgetést Gulyás István vezette.
 • GYÖNGYKOSZORÚ CÍMMEL TART KONCERTET ÚJHELYI KINGA

  2021. 01. 24.
  színházművészet
  A Csokonai Színház bemutatja: Gyöngykoszorú online koncert a Magyar Kultúra Napjának alkalmából. Az ünnepi alkalomra Újhelyi Kinga színművész és zenésztársai Gyöngykoszorú című koncertjét teszik elérhetővé ingyenesen online.
 • Bánk bán maraton a Médiaklikken

  2020. 11. 18.
  színházművészet
  A Nemzeti Színház 2020. október 20. és 22. között Bánk bán maratont szervezett, amely tisztelgés volt Katona József és a 200 éve megjelent dráma előtt. A Nemzeti ebből az alkalomból Vidnyánszky Attila három legutóbbi Bánk bán-rendezését tűzte műsorára. Az évfodulóra készült film megtekinthető!
 • Regnum Filmszemle - járvány idején

  2020. 11. 17.
  film- és fotóművészet
  A Regnum Filmszemlére nevezhető bármely olyan mozgóképes alkotás, amely 2020. január 1. és 2020. október 23. között készült, regnumi alkotók közreműködésével.
 • Bánk bán maraton az M5 csatornán

  2020. 11. 17.
  színházművészet
  A Nemzeti Színház 2020. október 20. és 22. között Bánk bán maratont szervezett, amely tisztelgés volt Katona József és a 200 éve megjelent dráma előtt. A Nemzeti ebből az alkalomból Vidnyánszky Attila három legutóbbi Bánk bán-rendezését tűzte műsorára.
 • Zsűrizés járvány idején - zajlik a 12. alkalommal megrendezett Unruly Unbreakable Cursed International Film Festival Gdyniában

  2020. 09. 25.
  film- és fotóművészet
  Lengyelországban 12. alkalommal rendezik meg a történelmi filmek fesztiválját több magyar résztvevővel. A koronavírus-járvány miatt számos óvintézkedést hoztak a szervezők. De ettől még a magyar alkotások versenyben vannak.
 • Körforgás - a Győri Balett estje két részben

  2020. 09. 19.
  színházművészet
  A Körforgás című balettest két részből áll: az Összetartozás és az Elválás című Eno Peci-Lukács András-koreográfiából. A darabot a Győri Balett táncművészei adják elő.
 • Gyöngykoszorú - magyar klasszikus költészet zenei köntösben

  2020. 09. 12.
  színházművészet
  GYÖNGYKOSZORÚ- magyar klasszikus költészet zenei köntösben, Újhelyi Kinga színművész előadásában.
 • KÖZSZOLGÁLATISÁG-MÉDIA-KULTÚRA - Az MMA Művészetelméleti Tagozatának konferenciája

  2020. 09. 10.
  művészetelmélet
  A konferencia három részre oszlik: I. Az állami felelősség és szerepvállalás együttese: a közmédia; II. Nem állami szereplők és állami szerepvállalás; III. Médiaértés és kultúra.
 • Beszélgetés Blaskó Bence elmaradt kiállításáról

  2020. 06. 12.
  képzőművészet
  A koronavírus-járvány miatt elmaradt Blaskó Bence képzőművész kiállítása, az autizmussal élő alkotó édesapjával, Blaskó Péter színművésszel és testvérével, Blaskó Borbála táncművész-koreográfussal beszélgettem a képzőművészet önkifejező és fejlesztő erejéről.
 • Megválik a Győri Balett igazgatói székétől Kiss János.

  2020. 05. 26.
  színházművészet
  Megválik a Győri Balett igazgatói székétől Kiss János. Huszonkilenc éve nevezték ki a társulat vezetőjévé, így ma ő a hazai színházak legrégebb óta regnáló igazgatója. Önkéntes távozásának alkalmából kérdezte a Győr Plussz a Kossuth-díjas művészt.
 • Évadhirdetés szájmaszkban

  2020. 05. 26.
  színházművészet
  A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet természetesen a színházak működését is alapvetően befolyásolja. A sok bizonytalanság közepette is lehet szolgálni a közönséget. Erről beszél Vidnyánszky Attila a Pesti Műsornak adott interjúban.
 • A történelem színpadán - Páros interjú a Trianon évfordulója alkalmából Rátóti Zoltán színművésszel és Ablonczy Balázs történésszel

  2020. 05. 24.
  színházművészet
  A Tizenhárom almafa című színházi előadás apropóján Rátóti Zoltán színművésszel és Ablonczy Balázs történésszel készítettem páros interjút gróf Apponyi Albertnek a trianoni béketárgyalásokon elhangzott beszédéről
 • Az (elő)ítélőerő kritikája című írásom megjelent a Magyar Művészet című folyóirat új számában

  2020. 04. 15.
  művészetelmélet színházművészet
  Az írás a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Párbeszéd a művészetkritikáról című, 2019. október 21-22-én megtartott konferenciáján elhangzott előadás bővített, szerkesztett változata.
 • Keresztút a karanténban

  2020. 04. 15.
  színházművészet
  A Nemzeti Színház művészei egy különleges keresztúttal készültek nagypéntekre otthonaikban: Jézus szenvedéstörténetének titkaihoz Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolatain keresztül közelítenek. Rofusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező és Békési Sándor református teológiai professzor grafikáival.
 • Hamarosan indul a Déryné Program

  2020. 03. 10.
  színházművészet
  Hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be be a Déryné Programot. A most induló Déryné Program olyan hiánypótló kezdeményezés, melynek elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott.
 • Dévényi Sándor építészetéről szóló könyv bemutatója

  2020. 01. 31., 15:00:00 — 2020. 01. 30., 11:09:00
  építőművészet
  A Kossuth- és Ybl-díjas építészről írt monográfiát 2020. január 31-én mutatják be a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
 • Gyönyörű könyvvel ünnepeljük Jankovics Marcellt

  2019. 12. 14.
  film- és fotóművészet népművészet
  2019. december 17-én (kedden) 15 órakor mutatja be az MMA Kiadó a Jankovics Marcell című könyvet, ezzel ünnepelve a velünk élő klasszikust. A könyvbemutatón részt vesz Jankovics Marcell is.
 • Dokumentumfilmünk a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle versenyprogramjában

  2019. 11. 24., 12:38:00 — 2019. 11. 24., 12:38:00
  film- és fotóművészet
  Az Így jöttem... című dokumentumfilmünket beválogatták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat versenyprogramjába. A Nagy Anikó Mária rendezte film hat fiatal színész útját mutatja be: szülőhelyétől a Nemzeti Színházig.
 • Bemutatták a Győri Balett 40. évfordulójára készült kötetet Győrben

  2019. 11. 19.
  film- és fotóművészet színházművészet
  A 40 éves Győri Balett történetét és szellemiségét mutatja be az MMA Kiadó reprezentatív kiadványa Major Rita tánctörténész nagyívű tanulmányán, illetve a társulat elmúlt négy évtizedének legfontosabb szereplőit megszólaltató 28 interjún keresztül, rendkívül gazdag fotóanyaggal illusztrálva.
 • Párbeszéd a művészetkritikáról - konferencia

  2019. 10. 22.
  film- és fotóművészet irodalom művészetelmélet színházművészet zeneművészet
  A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata által rendezett kétnapos konferenciájának témája a művészetkritika.
 • Videós színházkritikus kerestetik!

  2019. 10. 16.
  művészetelmélet színházművészet
  A Kortárs irodalmi folyóirat és a Nemzeti Színház közösen pályázatot hirdetett 30 éven aluli fiatalok számára: egy színházi előadásról lehet videókritikát készíteni. Nevezési díj nincs, nyeremény van. A Nemzeti Színház honlapján minden pontos részletet megtalál.
 • Filmklub vezetése

  2019. 09. 30.
  film- és fotóművészet
  Paolo Sorrentino Ifjúság című filmje után beszélgetés vezetése a Faludi Ferenc Akadémia, a magyar jezsuiták ifjúság- és felnőttképzési intézménye megbízásából.
 • Videointerjú Berecz Andrással

  2019. 09. 30.
  színházművészet
  Mit jelent a mesemondó? Hogyan el tovább a bolond figurája a népmesékben és a szépirodalomban?
 • Interjú az Isten bolondja című estről

  2019. 09. 30.
  színházművészet
  Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmával megszerveztük, hogy Berecz András ének- és mesemondó háromszor fellépjen Csíkszeredában.
 • Isten bolondja est szervezése

  2019. 09. 30.
  színházművészet
  Isten bolondja címmel mutat be önálló estet Berecz András Csíkszeredában.
 • Művészet, média, marketing - konferencia

  2019. 04. 05.
  film- és fotóművészet irodalom művészetelmélet színházművészet zeneművészet
  Szervezőként és szekcióvezetőként vettem részt a Művészet, média, marketing - Avagy a műalkotás helye és méltósága a marketing korában című konferencián
 • Péntek 17 Filmklub a Jézus Szíve Társaságánál

  2019. 03. 07.
  film- és fotóművészet
  A Jézus Szíve Társasága filmklubot hirdetett a Belvárosi Csend program keretében. A Péntek 17 Filmklubban a vetítések utáni beszélgetéseket házigazdaként vezetem
 • Interjú Rátóti Zoltánnal az MMA honlapján

  2019. 03. 07.
  színházművészet
  "A humor Isten ajándéka" címmel, Rátóti Zoltán színművésszel készített interjút publikáltam a Magyar Művészeti Akadémia honlapján
 • Videó-összefoglaló a MMA Kiadó honlapján a Csíksomlyói passió című könyv pesti bemutatójáról

  2019. 02. 06.
  színházművészet
  Videó-összefoglaló a MMA Kiadó honlapján a Csíksomlyói passió című könyv pesti bemutatójáról.
 • Rádióinterjú a Katolikus Rádióban

  2018. 12. 22.
  színházművészet
  Sallai Éva készített interjút velem a Csíksomlyói passió című kötetről
 • A Csíksomlyói passió - Egy előadás zarándokútja című kötet budapesti bemutatója (a könyv szerkesztője: Lukácsy György)

  2018. 12. 13.
  színházművészet
  Nagy sajtóérdeklődés mellett bemutattuk a Csíksomlyói passió című kötetet
 • Könyvbemutató Csíkszeredában

  2018. 12. 05.
  színházművészet
  A Csíksomlyói passió című kötet bemutatója Csíkszeredában (szerkesztette: Lukácsy György)