Lukácsy György 38 éves
színházművészet
Bemutatkozó

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán végeztem esztétika szakon. Egyetemi éveim alatt alakult ki vonzódásom a színházhoz. Szakdolgozatomat Andrej Tarkovszkij Andrej Rubljov című filmjének művészetelméleti elemzéséből írtam. Ennek különös jelentősége van,hiszen Vidnyánszky Attila színházművészete és Tarkovszkij filmjei között ugyanis rengeteg közös motívum lelhető fel. Eközben a Faludi Ferenc Akadémia (a magyar jezsuiták felnőttképzési intézetének) gyakornokaként többek között bábszínház megszervezésében is részt vettem a Párbeszéd Házában. Újságíróként szerzője voltam a budapesti teátrum Nemzeti című magazinjának. Első átfogó elemzésemet 2018-ban írtam Vidnyánszky Attila színházáról: Nemzeti laboratórium – Vidnyánszky Attila első öt éve a Nemzeti Színház élén című dolgozatom a Kommentár folyóirat 2018/1-es számában jelent meg. Az elmúlt tíz évben a Heti Válasz hetilap kulturális újságírójaként dolgoztam.

Kutatásom témája Vidnyánszky Attila költői színháza művészetelméleti leírásának megalapozása. Gondolatmenetem Hans-Georg Gadamer azon tanítására épül, ami szerint a műalkotás a játék-szimbólum-ünnep hármas szemszögből közelíthető meg. Ehhez nélkülözhetetlen más művészeti ágak elméleti eredményeinek integrálása, hiszen feltételezésem szerint Vidnyánszky Attila nem pusztán színházi szempontból újító, mert művészi magatartása – intézményvezetői és pedagógiai elvei, esztétikai megfontolásai, rendezői attitűdje – túlmutat a színházművészet keretein, és általában a XXI. századi művészetfelfogásról árul el lényeges dolgokat. E kortárs művészeti küldetést röviden így lehet összefoglalni: milyen esélye van annak, hogy a művészet szakítson szórakoztató, oktató, nevelő funkciójával, és az emberiség ezen ősi tevékenységének gyökereihez közelíthessen. 

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Heti Válasz Kiadó Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Szakmai portfólió (részlet)

  2020.02.07 01:19:05

  Szakmai portfóliómban eddigi munkásságomnak azokat az aspektusait tekintem át, amelyeket Az ünnep előkészítése – Vidnyánszky Attila színházának művészetelméleti...
Hírek, események
 • Dévényi Sándor építészetéről szóló könyv bemutatója

  2020. 01. 31., 15:00:00 — 2020. 01. 30., 11:09:00
  építőművészet
  A Kossuth- és Ybl-díjas építészről írt monográfiát 2020. január 31-én mutatják be a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
 • Gyönyörű könyvvel ünnepeljük Jankovics Marcellt

  2019. 12. 14.
  film- és fotóművészet népművészet
  2019. december 17-én (kedden) 15 órakor mutatja be az MMA Kiadó a Jankovics Marcell című könyvet, ezzel ünnepelve a velünk élő klasszikust. A könyvbemutatón részt vesz Jankovics Marcell is.
 • Dokumentumfilmünk a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle versenyprogramjában

  2019. 11. 24., 12:38:00 — 2019. 11. 24., 12:38:00
  film- és fotóművészet
  Az Így jöttem... című dokumentumfilmünket beválogatták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat versenyprogramjába. A Nagy Anikó Mária rendezte film hat fiatal színész útját mutatja be: szülőhelyétől a Nemzeti Színházig.
 • Bemutatták a Győri Balett 40. évfordulójára készült kötetet Győrben

  2019. 11. 19.
  film- és fotóművészet színházművészet
  A 40 éves Győri Balett történetét és szellemiségét mutatja be az MMA Kiadó reprezentatív kiadványa Major Rita tánctörténész nagyívű tanulmányán, illetve a társulat elmúlt négy évtizedének legfontosabb szereplőit megszólaltató 28 interjún keresztül, rendkívül gazdag fotóanyaggal illusztrálva.
 • Párbeszéd a művészetkritikáról - konferencia

  2019. 10. 22.
  film- és fotóművészet irodalom művészetelmélet színházművészet zeneművészet
  A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata által rendezett kétnapos konferenciájának témája a művészetkritika.
 • Videós színházkritikus kerestetik!

  2019. 10. 16.
  művészetelmélet színházművészet
  A Kortárs irodalmi folyóirat és a Nemzeti Színház közösen pályázatot hirdetett 30 éven aluli fiatalok számára: egy színházi előadásról lehet videókritikát készíteni. Nevezési díj nincs, nyeremény van. A Nemzeti Színház honlapján minden pontos részletet megtalál.
 • Filmklub vezetése

  2019. 09. 30.
  film- és fotóművészet
  Paolo Sorrentino Ifjúság című filmje után beszélgetés vezetése a Faludi Ferenc Akadémia, a magyar jezsuiták ifjúság- és felnőttképzési intézménye megbízásából.
 • Videointerjú Berecz Andrással

  2019. 09. 30.
  színházművészet
  Mit jelent a mesemondó? Hogyan el tovább a bolond figurája a népmesékben és a szépirodalomban?
 • Interjú az Isten bolondja című estről

  2019. 09. 30.
  színházművészet
  Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmával megszerveztük, hogy Berecz András ének- és mesemondó háromszor fellépjen Csíkszeredában.
 • Isten bolondja est szervezése

  2019. 09. 30.
  színházművészet
  Isten bolondja címmel mutat be önálló estet Berecz András Csíkszeredában.
 • Művészet, média, marketing - konferencia

  2019. 04. 05.
  film- és fotóművészet irodalom művészetelmélet színházművészet zeneművészet
  Szervezőként és szekcióvezetőként vettem részt a Művészet, média, marketing - Avagy a műalkotás helye és méltósága a marketing korában című konferencián
 • Péntek 17 Filmklub a Jézus Szíve Társaságánál

  2019. 03. 07.
  film- és fotóművészet
  A Jézus Szíve Társasága filmklubot hirdetett a Belvárosi Csend program keretében. A Péntek 17 Filmklubban a vetítések utáni beszélgetéseket házigazdaként vezetem
 • Interjú Rátóti Zoltánnal az MMA honlapján

  2019. 03. 07.
  színházművészet
  "A humor Isten ajándéka" címmel, Rátóti Zoltán színművésszel készített interjút publikáltam a Magyar Művészeti Akadémia honlapján
 • Videó-összefoglaló a MMA Kiadó honlapján a Csíksomlyói passió című könyv pesti bemutatójáról

  2019. 02. 06.
  színházművészet
  Videó-összefoglaló a MMA Kiadó honlapján a Csíksomlyói passió című könyv pesti bemutatójáról.
 • Rádióinterjú a Katolikus Rádióban

  2018. 12. 22.
  színházművészet
  Sallai Éva készített interjút velem a Csíksomlyói passió című kötetről
 • A Csíksomlyói passió - Egy előadás zarándokútja című kötet budapesti bemutatója (a könyv szerkesztője: Lukácsy György)

  2018. 12. 13.
  színházművészet
  Nagy sajtóérdeklődés mellett bemutattuk a Csíksomlyói passió című kötetet
 • Könyvbemutató Csíkszeredában

  2018. 12. 05.
  színházművészet
  A Csíksomlyói passió című kötet bemutatója Csíkszeredában (szerkesztette: Lukácsy György)