Darabos Péter
népművészet
Bemutatkozó

Darabos Péter vagyok, táncos, koreográfus. A tiszta folklór iránti szeretet és tisztelet gyerekkorom óta körülvesz családom és mestereim által. 2013 óta vagyok a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, 2018-ban alapítottam a Notitia Táncműhelyt és 2019 óta a Vasas Művészegyüttes Tánckarának művészeti vezetője vagyok.

A művészeti ösztöndíjprogram időszakában az előadóművészi és alkotói munkásságom további fejlesztése a fő célom. Fontosnak tartom, hogy az ösztöndíj időszakában a múlt felé is forduljak, olyan szegmenseit is szeretném megvizsgálni a néptánckincsünknek, olyan adatközlők táncaival is foglalkoznék, melyek kevésbé vannak felkutatva, ezáltal is szélesíteni szeretném a szakma perspektíváját.

Úgy gondolom, hogy más tánctechnikákkal való ismerkedés és az adott technika néptánccal való fuzionálása érdekes színpadi mozgásformákat eredményezhet. A néptánc alapos megismerése és a különböző tánctechnikák elsajátítása mellett fontosnak tartom a korszerű szcenikai eszközök és dramaturgia használatát is. Ezeket együtt értelmezve olyan kortárs színházat szeretnék létrehozni, melynek alap matériáját a gazdag néptánckincsünk adja, de nem zárkózik el a modern színpadi eszközök használatától és egyéb tánctechnikák bevonásától sem.

A három év alatt alkotói célom a bartóki hármas út megtalálása a táncban.

Színpadi munkáim során azt érzem, hogy meg kell ismernem és alkalmaznom kell a kortárs művészet törvényeit, miközben újra és újra a „tiszta forrásból” merítek.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Magyar Állami Népi Együttes
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2020, Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a MANK Nonprofit Kft.

    Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj