Dr. Gellérfi Gergő 35 éves
irodalom
Bemutatkozó

Dr. Gellérfi Gergő vagyok, 1987-ben születtem Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szereztem latin, könyvtáros és ógörög szakos diplomát, majd 2015-ben az egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában védtem meg doktori disszertációmat, melyben Iuvenalis allúziós technikáját vizsgáltam.

Doktori tanulmányaim kezdete, 2010 óta tartok órákat az SZTE BTK-n, 2015-től a kar főállású munkatársaként. Jelenleg a Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék adjunktusaként dolgozom: latin és görög nyelvi, irodalmi, nyelvtörténeti, szöveginterpretációs és fordítási kurzusokat tartok. Emellett 2017 óta az ókori, későantik és reneszánsz irodalom között mintegy hidat képező MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport tagja vagyok, melynek keretei között tanulmányok mellett több fordításom is megjelent: Bartolomeo della Fonte mindaddig kiadatlan reneszánsz kommentárjának első modern nyelvi fordításán túl Iuvenalis első négy szatírájának prózai, magyarázó jegyzetekkel ellátott fordítását készítettem el. Meggyőződésem, hogy bár abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nyelvünk alkalmas a (Iuvenalis által is használt) hexameteres versmértékre, a magyar prózai átültetéseknek is van létjogosultsága a verses fordítások mellett, hiszen a forrásnyelvet nem ismerő olvasók így juthatnak az eredeti tartalmat a leghitelesebben visszaadó szövegekhez.

Ezért szeretném az elkövetkező években elkészíteni Iuvenalis teljes életművének, valamint kor- és pályatársa, Martialis több epigrammakönyvének magyar kiadását. Az őket körülvevő valóság számos aspektusát megfestő költők nem csupán a római mindennapokról adnak roppant részletgazdag képet, de szövegeik egyúttal ma is aktuálisak, hiszen a bennük ábrázolt jellemek, viselkedésformák, emberi gyarlóságok nem korspecifikusak, hanem egyetemesek, ezért a 21. századi olvasó számára is fontos tanulságokkal szolgálnak.

Iskolák
Phd / dla, 2015. Szegedi Tudományegyetem
Jelenlegi munkahely
SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Kitüntették az MMA MMKI ösztöndíjasát

  2022. 11. 12.
  irodalom
  Az SZTE centenáriumi ünnepségsorozatát lezáró szenátusülésen Dr. Gellérfi Gergő, az MMA MMKI művészeti ösztöndíjasa az Év Fiatal Kutatójának járó elismerést vehette át.
 • "Bölcs világpolgárok" találkozója Szegeden

  2022. 09. 02.
  irodalom
  Sapiens ubique civis, azaz "A bölcs ember világpolgár" címmel, több tucat külföldi előadó részvételével rendeztek nemzetközi konferenciát Szegeden, melynek egyik főszervezője az MMA MMKI ösztöndíjasa, Dr. Gellérfi Gergő volt.
 • Átadták az SZTE oktatóinak szóló elismeréseket

  2022. 09. 01.
  irodalom
  Az SZTE tanévnyitó ünnepségén az MMA MMKI ösztöndíjasát, Dr. Gellérfi Gergőt az Év Fiatal Oktatója kitüntetésben részesítették.
 • Szakmai nap a latintanítás jövőjéért

  2022. 06. 28.
  irodalom
  2022. június 28-án a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán szakmai napot rendeztek középiskolai és egyetemi latintanárok részvételével.
 • Előadás a XIV. Magyar Ókortudományi Konferencián

  2022. 05. 20.
  irodalom
  Az MMA ösztöndíjasa, Dr. Gellérfi Gergő előadást tartott a XIV. Magyar Ókortudományi Konferencián
 • Publikáció a Graeco-Latina Brunensia c. nemzetközi folyóiratban

  2022. 04. 11.
  irodalom
  Misogynistic Musings: The Roman Wives in Juvenal’s Satire 6: publikáció a Graeco-Latina Brunensia c. nemzetközi folyóiratban
 • Versennyel népszerűsítették a latint a középiskolákban

  2022. 03. 26.
  irodalom
  Az MMA ösztöndíjasa, Dr. Gellérfi Gergő főszervezőként működött közre a 19. alkalommal megrendezett Horváth István Károly Latin Nyelvi és Ókortudományi versenyen.
 • Publikáció az Antikvitás & Reneszánsz VIII. kötetében

  2021. 12. 07.
  irodalom
  A iuvenalisi narrátor nőgyűlöletéről: publikáció az Antikvitás & Reneszánsz c. folyóirat 8. (2021/2) kötetében
 • Plenáris előadás a Sapiens ubique civis VIII nemzetközi konferencián

  2021. 09. 03.
  irodalom
  Semper infidelis – Juvenal on the Wives of Rome: plenáris előadás a 6. szatíra nőképéről a Sapiens ubique civis c. nemzetközi klasszika-filológiai konferencián.