Gergely Ramóna edit 35 éves
népművészet
Bemutatkozó

Gergely Ramóna Edit vagyok,1984-ben születtem az Erdélyi Siménfalván.

Immáron 100 éves családi hagyományként viszem tovább a kosárfonás lenyügöző mesterségét napjainkban. Kisgyermek korom óta kezdtem ellesni nagyszüleimtől, szüleimtől a szakma csínját-bínját. Az aprólékos technika nagyon gyorsan a kezemre állt, 10 évesen készítettem az első értékesíthető kosaraimat.

Magyarországra való áttelepedésünk után, testvéremmel együtt segítettünk be szüleinknek, a mindennapos megélhetés megteremtésében. Szenvedélyes odaadással és hatalmas tudásvággyal léptem át a munka iskolájának kapuját. A sok gyakorlás és a vessző egyre mélyebbre ható ismerete alakította ki bennem az esztétikai érzékek pontos használatát, az alázatot és a szakmához legelengedhetetleneb türelmet. Jellememből fakadóan mindig ösztönösen magas elvárást állítok fel magammal szemben, így a termékeim minőségét illetően is. Ennek is köszönhetem, hogy szakmai díjazás után elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet. Folyamatos zsűriztetés mellett 2018-ban Népi Iparművész címet értem el, míg 2019-ben a Megyei Értéktárba került a mukásságom. De emellett fontosnak tartom azt, hogy hagyományainkat tovább tudjuk adni. Ennek szellemében nyitottam ki műhelyem ajtaját az érdeklődök számára, valamint szervezek nyári kosárfonó táborokat felnőttek, és gyermekek részére.

Bízom benne, hogy a XXI. század emberének, akinek az elgépiesedő és rohanó világot megtepasztalva egyre jobban hiányzik a természet, csak fokozódik az igénye arra, hogy visszataláljon hagyományos értékeinkhez.

Hiszem, hogy az ősi tudást és technikát tovább tudom vinni és átadni mindazoknak, akik szeretnék megtanulni ezt, az olykor kemény, egyben mégis gyönyörű kézműves szakmát.

A kosárfonás nekem egyenlő a szabadsággal, a természet szeretetével és egyben az alkotással.

Iskolák
Gimnázium, 2017. Csongrádi Batsányi János Gimnázium Szakgimnázium és Kollégium
Jelenlegi munkahely
Gergely Garabó
Lakcím
6066 Tiszaalpár, Móra Ferenc u 4
Bács-Kiskun megye, Magyarország
Levelezési cím
6066 Tiszaalpár, Móra Ferenc u 4
Bács-Kiskun megye, Magyarország
Portfóliók (1)
  • Munkásságom

    2019.04.23 04:35:46

    A portfólióba az eddigi munkásságom egy része valamint kiállításokon, foglalkozásokon, bemutatókon, és táborokban készült fotók kerültek.