Vajda László
népművészet
Bemutatkozó

Vajda László díszműkovács mester, Népi Iparművész vagyok. 

1978-ban születtem Tiszalökön.

Édesapám Vajda László kovácsmester által gyakorlatilag beleszülettem a szakmába, már gyerekkorom óta lenyűgözve figyeltem a tűz varázsát, a vas megmunkálásának szeretetét, művészetét, miközen édesapámnak segítettem.

1998-ban gimnáziumi tanulmányaimat elvégezve, magam is a kovács szakmát választottam. A kovács szakma elvégzése óta folyamatosan dolgozom tiszaeszlári műhelyünkben. Célul tűztem ki a hagyományaink ápolását, újragondolását, a népi motívumok felhasználását a modern művészetben. Munkáimat folyamatosan zsűriztettem, a Népi Iparművész cím megszerzése után 2018-ban, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mesterképzésen elértem a "Díszműkovács Mester" címet is.  

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett, budavári Mesterségek Ünnepe állandó résztvevője vagyok. Több mesterhez is volt szerencsém eljutni világszerte, igy képeztem és képezem magam folyamatosan. Kiállítások, kovácstalálkozók, kurzusok, szervezője, résztvevője vagyok. Magam is fontosnak tartom az utánpótlás nevelést, mind a népművészeti, mind szakmai vonalon. Jelenleg is egy szakintézet oktatójaként 23 tanulót oktatok a díszműkovács szakmára.

Külön szerencsém, hogy műhelyünkben megismerkedhettem a harangöntés kapcsán a réz pásztorcsengők készítésével, és tágabb módon a pásztor kultúrával.

A feleségemet is a népművészet által ismertem meg, aki moldvai csángó népi énekes és pedagógus, és közösen mindent megteszünk kislányunk és kisfiunk érdekében, hogy mind a népművészetet, mind a hagyományainkat megismertessük, megszerettessük és méltó módon átadjuk nekik.

A kovácsolás számomra egyet jelent a feltétlen szabadsággal, ahol az alkotó öröme találkozik a megrendelő által elképzelt igényekkel, és minketten örömüket lelik az elkészült alkotásban.

Iskolák
Gimnázium, 1996. Teleki Blanka Gimnázium
Jelenlegi munkahely
Vasmíves és Díszműkovács Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
4400 Nyíregyháza, 4400, Nyíregyháza, Fokos utca 14.
Szabolcs Szatmár Bereg megye megye, Magyarország
Portfóliók (1)
  • Kovácsolt munkáim

    2020.07.06 11:10:08

    A kovácsolás alatt elért erdményeim egy piciny töredékét teszem elérhetővé a róluk készült fényképek által. Ezen munkák kedvesek a szívemnek, mert úgy...