Farkas Gábor 44 éves
irodalom
Bemutatkozó

2002-ben végeztem a Debreceni Egyetem magyar, majd 2014-ben a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola egyháztörténész szakán. 2001 óta jelennek meg verseim, tanulmányaim többek között a Magyar Napló, a Kortárs, a Hitel, a Tiszatáj, a Vigilia, a Bárka, A Vörös Postakocsi, az Agria és a Partium folyóiratokban. 2010-től a Partium folyóirat tanulmány rovatának szerkesztője voltam 2014-ig. Többször voltam előadója a Tokaji Írótábor, és más irodalomtörténeti szakmai konferenciáknak (pl. Szakralitás és személyesség Szilágyi Domokos költészetében - Szatmárnémeti, 2016). Tagja vagyok a Magyar Írószövetségnek. Díjak: NKA Alkotói Ösztöndíjak 2013, 2015, 2017; A Magyar Művészeti Akadémia Fiatal Művészeti Ösztöndíja 2013; "Együtt a versben" - a Magyar Rádió és a Magyar Írószövetség költészeti pályázata, első díj 2020; "Szonett Párbaj" - A budapesti József Attila Emlékhely költőversenye, közönségdíj 2020; XXIII. és XXIV. Aquincumi Költőverseny, első díj 2020, 2021; Somogy 50. irodalmi pályázat, különdíj 2022.

Pályázati téma

A tenger végén a szél visszafordul: öt szonettkoszorúból álló ciklus. Egy versben elbeszélt történet, amely ábrázolja az egyén identitásának rétegeit a család, a társadalom, a hitvallás és a nemzeti hovatartozás meghatározottságaiban.

A szakrális versbeszéd módozatai modern kori líránkban: többek között Dsida Jenő, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos, Sík Sándor, Pilinszky János, Nagy Gáspár és Lackfi János költészetében értelmezem a szakrális versbeszéd jellemzőit rávilágítva tartalmi, szemantikai és ontológiai összefüggésekre a versnyelvben.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)
  • Részletek Farkas Gábor köteteiből

    2022.08.15 09:37:13

    Eddigi írói pályámon négy verses könyvem és négy művészetelméleti esszé-kötetem jelent meg. Három verses könyv és egy esszé-válogatás a Hungarovox Kiadónál,...
  • Recenziók, vélemények Farkas Gábor köteteiről

    2022.08.15 09:37:40

    Eddig megjelent nyolc kötetemről több - a magyar irodalomtudományi diskurzusban elismert - alkotó írt recenziót országos és regionális szakfolyóiratokban....