Oláh Zsolt 35 éves
színházművészet
Bemutatkozó

1984-ben születtem Salgótarjánban. A kilencvenes évektől kezdődően előadásokról, koncertekről írtam és interjúkat készítettem a Nógrád Megyei Hírlap számára. A salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, a Pesti Magyar Színiakadémián és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytattam tanulmányaimat. Öt éven át a Honvéd Férfikar tagja voltam, szintén öt évig a Maladype Színháznál dolgoztam. 2012 óta foglalkozom sajtószervezéssel színházi területen, művészeti pályázatokat írtam, előadóként részt vettem a Színházat vegyenek! – I. színházmarketing konferencián, workshopokat tartottam fiataloknak művészeti pályázatírás témakörben. 2016-tól a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézetben dolgoztam sajtó munkatársként, 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia Sajtóosztályának munkáját segítettem megbízott sajtó munkatársként. 2018-tól a Veszprémi Petőfi Színház országos sajtókapcsolatokért felelős munkatársa, 2019-től a Magyar Belsőépítész Egyesület sajtó munkatársa vagyok. 2019 májusában zártam az MMA Színházművészeti Tagozatával kapcsolatos féléves kutatásom az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet megbízott kutatójaként. Interjúim megjelentek színházi internetes portálokon, 2018 szeptemberétől a www.origo.hu internetes hírportálon. Legutóbbi színházi tematikájú írásom A kulturális identitáskeresés meséje címmel a HITEL folyóirat áprilisi lapszámában kapott helyet. Harminchárom színházi előadás az új évezredből című ösztöndíjas programomban elemzéseket írok a fővárosi, vidéki és határon túli színházak előadásairól és interjúkat készítek az alkotókkal, művészekkel. Hiánypótló vállalásként figyelemmel követem az egyes kiválasztott előadások fejlődéstörténetét is.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Semmiképpen sem szerettem volna kialakítani a saját mézeskalácsformám

  2020. 02. 17.
  képzőművészet színházművészet
  Stefanovits Péter grafikusművésszel, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetőjével a különböző korszakok épphogy elcsípett végeiről, a szakmai szervezetekben lezajlott palotaforradalmakról, és arról is beszélgettem, hogy mekkora tér szükséges egy székely űrhajó megalkotásához.
 • Sokat küzdöttem azért, hogy magyar színészként tekintsenek rám Magyarországon - beszélgetés Venczel Valentin színművésszel, rendezővel, az Újvidéki Színház igazgatójával

  2019. 12. 10.
  színházművészet
  Venczel Valentinnel, az Újvidéki Színház igazgatójával a titói Jugoszlávia életérzéséről, a folyamatos újrakezdés viszontagságairól, a beteljesülésközeli élmények jelentőségéről és arról is beszélgettem, hogy miként lehet egy színház szempillantás alatt posztmodern. (Fotó: Srđan Doroški)
 • A Jóisten az egyik szemét mindig rajtam tartotta - beszélgetés Rohonyi Anikó Liszt Ferenc-díjas, Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas operaénekessel, a Magyar Állami Operaház örökös tagjával, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjával

  2019. 11. 29.
  színházművészet
  Rohonyi Anikó operaénekessel nemesi származásáról, a lélekemelő hitbéliség erejéről, ikonikus szerepformálásairól, és arról is beszélgettem, hogy mit tehet az ember, ha meghallgatásra érkezik délután Bayreuthba, de a színházban éppen mindenki alszik. (Fotó: Mezey Béla)
 • Az operett is ugyanolyan zenei igényű műfaj, mint az opera - beszélgetés Pfeiffer Gyula karmesterrel, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatójával

  2019. 11. 01.
  színházművészet
  Pfeiffer Gyulával, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatójával a huszadik századi zenei oktatás nagy generációjáról, a zenekari műhelymunka fontosságáról, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéről és a színház új bemutatóiról is beszélgettem. (Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház)
 • Bemutatták Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét a Budapesti Operettszínházban

  2019. 10. 08.
  színházművészet
  A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon zajlott nyári előbemutatót követően szeptember 6-tól látható a több szereposztással színre kerüt ikonikus mű a Budapesti Operettszínházban. (Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház)