Csadi Zoltán
színházművészet
Bemutatkozó

A Színház és Filmművészeti Egyetemen, 2016-ban színjátékos szakirányon majd a Károli Gáspár Református Egyetemen, 2018-ban színháztudomány mesterszakon szereztem diplomát. Jelenleg a Bartók Kamaraszínház igazgató-helyetteseként dolgozom, színészként és rendezőként is rendszeresen tevékenykedem. Az aktív színházművészeti tevékenységek mellett színháztudománnyal és színháztörténettel is foglalkozom. Művészeti tevékenységemen túl pedig a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány ügyvezetőjeként – önkéntes munkában – dolgozom a Kárpát-medencei magyar fiatalok társadalmi szerepvállalásának segítése, valamint a nemzeti összetartozás erősítése céljából.

Kutatási területem: művészetelmélet, színháztörténet, színházesztétika, kultúrpolitika. Hegedűs Tibor munkássága, hagyatékának feldolgozása, igazolási perének vizsgálata.

Hegedűs Tibor (1898-1984) a Belvárosi Színházban indult, mint színész, aztán megmaradt rendezőnek, színházban, rádióban, alkalmanként filmben. Élete és pályafutása legtermékenyebb korszakát a Vígszínházban töltötte. Rendezőként került oda, igazgatóként távozott. A legvadabb nyilas időkben sem engedett a fasizmus ideológiájának, sem műsorpolitikájában, sem az ártatlanok üldözésében. Mégis az igazolási perét követően – függetlenül attól, hogy tisztázta magát a vádak alól – karrierje derékba tört. Egy személyben volt: fordító, újságíró, forgatókönyvíró, színpadi játékok szerzője, színházi-, rádió- és filmrendező, főiskolai tanár, színigazgató. Sokoldalú művész egyéniség, akiknek életműve gyakorlatileg teljesen feledésbe merült, munkássága ismeretlen, a színházesztétikai alapelveinek értelmezése a mai napig nem történt meg.

Alkotói-kutatói tevékenységemmel – minden részletre kiterjedő színház- és kultúrtörténeti áttekintés keretén belül szeretném vizsgálni és feltárni Hegedűs Tibor munkásságát. A kutatás eredményeit pedig egy monográfiában kívánom a nyilvánosság elé tárni.  

Iskolák
Jelenleg: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Doktori Iskola
Egyetem (ma), 2018. Károli Gáspár Református Egyetem
Jelenlegi munkahely
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Csadi Zoltán

  2020.02.18 09:13:27

  Rövid összefoglaló az utóbbi években rendezett két előadásomról.
Hírek, események
 • Rákóczi Virtuális Gála határok nélkül

  2021. 04. 18.
  színházművészet
  A kanadai magyar diaszpórában már hosszú évek óta az újévi kulturális események sorozata a Rákóczi bállal kezdődik Torontóban. A Rákóczi Alapítvány vezetősége idén sem mondott le a hagyományos január végi programról, Csadi Zoltán MMA ösztöndíjas műsorvezetésével virtuális műsort szerveztek.
 • SZFE - Doktori Iskola - Műhelykonferencia

  2020. 12. 14.
  színházművészet
  A Színház-és Filmművészeti Egyetem, Doktori Iskola 2020. december 14-én tartja a tanév első műhelykonferenciáját. Csadi Zoltán a 20:45-kor kezdődő szekcióban tart előadást, melyben a Hegedűs Tibor által rendezett Hunyady-darab, a Feketeszárú cseresznye vígszínházi ősbemutatóját rekonstruálja.
 • MAGYAROK KÖZÖSSÉGBEN - „Az volt az álmom, hogy színész legyek az anyanyelvemen” – Csadi Zoltán színész, rendező

  2020. 12. 13.
  színházművészet
  2018-ban a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el tevékenységét. A felvidéki Galántán született, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen lett diplomás színész. Rendez, játszik, igazgató-helyettes. Az MMA ösztöndíjasa, az SZFE doktorandusza és a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány ügyvezetője.
 • Nemzetközi színháztudományi konferencia a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

  2020. 11. 14.
  színházművészet
  Világszínház: a kísértő történelem Kelet-Európában címmel szervezett konferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. A konferencia harmadik napján a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem doktoranduszainak előadásait hallgathatták az érdeklődők.
 • MINI-KONFERENCIA SZÉKELY GYÖRGY SZÍNHÁZTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM

  2020. 10. 08.
  színházművészet
  A Székely György Színháztudományi Szabadegyetemen magyarországi és határon túli magyar nyelvű doktori képzésben részt vevő, színháztudományi témákkal foglalkozó fiatal kutatók tartanak ismeretterjesztő előadásokat. A sorozat havi egy alkalommal jelentkezik, és minden érdeklődő számára nyitott.
 • A hit beépült az életembe

  2020. 08. 31.
  színházművészet
  A Keresztény Élet hetilap ünnepi kiadásban interjú olvasható a felvidéki születésű Csadi Zoltán színész-rendezővel!
 • RÁKÓCZI DIGITÁLIS AKADÉMIA

  2020. 08. 04.
  színházművészet
  A program célja, hogy a Kárpát-medence és a világ különböző pontjairól csatlakozó követők ízelítőt kapjanak a Rákóczi tábor szellemiségéből. A tematikus előadások lehetőséget adnak a követőknek a fejlődésre, ismereteik bővítésére. A beszélgetések vezetője Csadi Zoltán, az MMA ösztöndíjas kutatója.
 • Felvidéki gyökerek adják a tartását – beszélgetés Csadi Zoltán színművésszel

  2020. 07. 10.
  színházművészet
  A Felvidékről indult Budapesten kiteljesedett színművész, miközben monodrámáival járja a világot, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban játszik, rendez és igazgat, a Rákóczi Alapítványnál szervez, doktoranduszhallgató és a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa.
 • Székely György Színháztudományi Szabadegyetem – Doktori hallgatók tudományos-ismeretterjesztő előadássorozata Csadi Zoltán: Hegedűs Tibor – Egy elfeledett színházi polihisztor

  2020. 03. 27., 16:00:00 — 2020. 03. 27., 18:00:00
  film- és fotóművészet irodalom művészetelmélet színházművészet
  A szabadegyetemen magyarországi és határon túli magyar nyelvű doktori képzésben részt vevő, színháztudományi témákkal foglalkozó fiatal kutatók tartanak ismeretterjesztő előadásokat. A Színházi Világnap tiszteletére rendezett programon Csadi Zoltán MMA ösztöndíjas tart előadást kutatási témájáról.
 • Csadi Zoltán két előadásos kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián - Hegedűs Tibor élete és munkássága

  2020. 03. 18., 18:00:00 — 2020. 03. 18., 19:30:00
  irodalom művészetelmélet színházművészet
  Az ELTE BTK nyilvános előadás-sorozata nyitott egyetemként működik. Célközönsége nem csak szakmabeli, a karon kívülről vagy az egyetem más tudományterületeiről is várható közönség a középiskolástól a nyugdíjas korosztályig. Márciusban két alkalommal Csadi Zoltán MMA ösztöndíjas tart előadást.
 • Rákóczi Találkozó, Sepsiszentgyörgyön

  2019. 12. 01.
  művészetelmélet népművészet színházművészet
  A Rákóczi Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön - 70 Kárpát-mednecei magyar fiatal részvételével - Rákóczi Családi Kör Találkozó került megrendezésre.
 • Petőfi Útirajzok - Csadi Zoltán előadása Háromszéken

  2019. 11. 27.
  színházművészet
  Petőfi Sándor Kerényi Frigyeshez írt Úti leveleiből Csadi Zoltán színművész készített önálló előadást – 19. századi „road movie”.
 • Rákóczi szellemében

  2019. 10. 04., 19:00:00 — 2019. 10. 06., 19:00:00
  színházművészet
  II. Rákóczi Ferenc emlékút először Kanadában Visszaidézzük a nagy Fejedelem legendás alakját és életét első alkalommal Kanadában versek, dalok, a kortársak visszaemlékezései és naplórészletek segítségével. Előadók: Csadi Zoltán, színész, rendező, Koncz Kriszta és Varga Anita, énekművészek.
 • Makrokozmosz

  2019. 09. 25., 20:18:00 — 2019. 10. 25., 20:18:00
  színházművészet
  A Mikrokozmosz és a Dr. Kozmosz előadások után Balassa Eszter és Csadi Zoltán alkotópárosa a Bartók Kamaraszínház felkérésére elkészítik a Makrokozmosz című előadást is.
 • Sík Sándor emlékműsor a 400 éves Collegium Pázmáneumban

  2019. 09. 14.
  színházművészet
  Kettős megnyitóra: a Collegium Pázmáneum megalapításának 400. évfordulója előtt tisztelgő megemlékezéssorozatra, egyben az idei Ars Sacra Fesztivál bécsi nyitóeseményére várta az érdeklődőket a jubiláló intézet szeptember 14-én, szombaton.
 • Előadás Hegedűs Tibor munkásságáról

  2019. 05. 30.
  színházművészet
  A Rákóczi Alapítvány időről időre, a magyar társadalom, kultúra és művészet egyes területeit érintő előadások, minikonferenciák szervezésével segíti és támogatja az anyaországi és határon túli fiatalok kapcsolattartását, egymás jobb megismerése és a magyar-magyar együttműködés elősegítése céljából
 • Közönségtalálkozó az alkotókkal!

  2019. 05. 21., 18:24:00 — 2019. 06. 29., 18:24:00
  színházművészet
  Kíváncsi, hogy miként születik egy ősbemutató? Tartson velünk és az előadás alkotóival közönségtalálkozónkon
 • Csadi Zoltán rendezésében kerül bemutatásra a Twist Olivér - Új magyar musical született

  2019. 02. 01., 19:00:00 — 2019. 02. 28., 22:00:00
  irodalom színházművészet zeneművészet
  Csadi Zoltán rendezésében kerül bemutatásra a Twist Olivér új magyar musical adaptációja.
 • 120 éve született Hegedűs Tibor

  2019. 01. 26.
  művészetelmélet színházművészet
  Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Hegedűs Tibor születésének 120. évfordulójára megjelentette Csadi Zoltán publikációját az elfeledett színházi polihisztorról. A cikk nyomtatásba is megjelent a Criticai Lapok 2018, XXVII. évf. 11-12. számában.