Szenkovics Enikő
irodalom
Bemutatkozó

Szenkovics Enikő vagyok, 47 éves, Kolozsváron élek családommal, férjemmel és három fiammal.

Szabadúszó fordítóként-olvasószerkesztőként-korrektorként dolgozom. Fontos helyet foglal el az életemben a műfordítás és a különféle irodalomtörténeti kutatások, melyeket elsősorban a romániai német nyelvű irodalom, kisebbségi irodalmak témában végzek. 2020 decemberében jelent meg a hetedik fordításkötetem, Franz Hodjak, az egyik legismertebb erdélyi szász író Homokkal teli bőrönd című regénye a Szépirodalmi Figyelő és az Exit Kiadó közös kiadásában. Különböző folyóiratokban is publikálok, elsősorban a Helikonban, a Székelyföldben, az Új Nautilusban, Előretolt Helyőrségben stb., illetve tanulmánykötetekben.

Az erdélyi szász és bánsági sváb irodalmat kevéssé ismeri a magyar olvasóközönség, az utóbbi évtizedekben csak elvétve jelennek meg irodalmi fordítások és tanulmányok magyar nyelven ebben a témában. Ezért döntöttem úgy közel másfél évtizede, hogy mindent megteszek annak népszerűsítéséért, ezért jelentetem meg a fordításaimat, veszek részt beszélgetéseken, illetve ezért szerveztem egy konferenciát is Bukarestben a Román Kulturális Intézetnél, ahol szász és sváb írókat, egyetemi tanárokat és kutatókat hívtam meg a romániai német nyelvű irodalom eredetiben és műfordítások formájában történő népszerűsítése témában. Hasonlóképpen ezért szerkesztettem egy összeállítást a 2016. decemberi Székelyföldben közel száz oldalon, melyben 11 szász és sváb író szövegét fordítottam le és láttam el utószóval - a visszajelzések azt tanúsítják, hogy szükség van hasonló munkákra.

Szintén ez a hiány vezetett el mostani kutatásomhoz is, melynek fő irányvonala a háromnyelvű (román-magyar-német) Echinox folyóirat erdélyiségének feltárása, a kultúrák közötti párbeszédek vizsgálata, elsősorban a műfordításokon keresztül.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • A fordítással ismeretlen világ tárul fel – interjú Szenkovics Enikő kolozsvári műfordítóval

  2022. 05. 09.
  irodalom
  Az Erdélyi Napló 2022. április 22-ei számában Nánó Csaba interjúja olvasható Szenkovics Enikő műfordítóval
 • Interjú Hans Bergel erdélyi szász íróval a Helikon 2022/6. számában

  2022. 03. 29.
  irodalom
  Szenkovics Enikő 2019-ben készített interjút Hans Bergellel. A Helikon szerkesztősége ezzel búcsúzik a 97. életévében elhunyt erdélyi szász írótól.
 • Az interkulturális irodalom poétikái – konferencia

  2022. 02. 24., 14:33:00 — 2022. 02. 25., 14:33:00
  irodalom
  Konferencia az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folyó „Kivándoroltak. Az interkulturális irodalom poétikája” NKFI-projekt szervezésében, 2022. február 24–25. között
 • Interjú Doina Ruști román prózaíróval a Helikon folyóiratban

  2022. 01. 31.
  irodalom
  A Helikon 2022/2. számában Szenkovics Enikő interjúja olvasható Doina Ruști román prózaíróval, akitől ugyanitt regényfordítást is közöl.
 • Carmen Elisabeth Puchianu prózája a Helikon 2022/1. számában, Szenkovics Enikő fordításában

  2022. 01. 11.
  irodalom
  Carmen Elisabeth Puchianu erdélyi szász írónő prózája is olvasható Szenkovics Enikő fordításában a megújult kolozsvári Helikon folyóirat hasábjain.
 • Franz Hodjak Homokkal teli bőrönd című regényének magyar fordításáról a Siebenbürgische Zeitung hasábjain

  2022. 01. 05.
  irodalom
  Franz Hodjak Homokkal teli bőrönd című regényének magyar nyelvű, Szenkovics Enikő által készített fordításáról ad hírt a németországi Siebenbürgische Zeitung című újság.
 • Benedekffy Katalin: Egy csipetnyi Erdély

  2021. 12. 13.
  irodalom
  Benedekffy Katalin Egy csipetnyi Erdély című könyve Erdély néphagyományaiból, népi kultúrájából igyekszik ízelítőt adni. A könyvet szerkesztette Szenkovics Enikő.
 • Két kritika Franz Hodjak Homokkal teli bőrönd című regényéről

  2021. 11. 25.
  irodalom
  A Helikon folyóirat 2021/22. száma két kritikát közöl Franz Hodjak Homokkal teli bőrönd című regényéről, melyet Szenkovics Enikő ültetett át magyar nyelvre.
 • A tudomány napja Erdélyben

  2021. 11. 20.
  irodalom
  20. alkalommal szervezi meg A tudomány napja Erdélyben konferenciát az Erdélyi Múzeum-Egyesület. A Bölcsészet, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály ülésére 2021. november 20-án, szombaton kerül sor, melyen jómagam is bemutatom az MMA-ösztöndíjprogram keretében végzett kutatási eredményeimet.
 • Feltöltődési forrás számomra a műfordítás - portréfilm

  2021. 11. 03.
  irodalom
  A Képmás magazin októberben tette közzé a velem készített portréfilmet, melynek fő témája a műfordítás.