Németh Márk Botond
iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozó

Az Iparművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakán szereztem diplomámat 1997-ben, 23 évesen, ezt megelőzően pedig Pécsett, a Művészeti Gimnázium alkalmazott grafika szakán érettségiztem.

Mérnök-művész családi örökséget cipelek tovább, az Egry-díjas Ircsik József (nagybátyám) és id. Ircsik József (nagyapám) festőművészek, édesapám Németh Alajos pedig évtizedek óta a "Magyar fa", a Bécsi szecesszió geometriai formanyelve és a Thonet-éra elismert kutatója.

Ceruzával, ecsettel, szénnel a kezemben a diákévek megszállott portré és anatómia rajzolása mellett még az egyetem alatt nyitottam fotós, filmes, animációs, webes és a számítógépes grafika irányába. Több tv-csatorna, banki és minisztériumi megrendelő, a Best of Europe webdesign cím elnyerése és a versenyszféra nyüzsgése után érdeklődésem egyre inkább a feledésbe merülő művészeti értékek, hagyományok ápolása, megőrzése felé fordult. Néprajzi, népzenei fotós munkásságom mellett lokálpatriótaként Zsámbék és a Zsámbéki-medence épített kincseinek kutatása, valamint a korai magyar nyelvemlékek tipográfiai formanyelve foglalkoztat. Vizualizációs partnerként az energiaszektor több szereplőjével dolgozom együtt jelenleg.

Ircsik József, Veszprém festőjeként ismert nagybátyám hatalmas képanyagot hagyott hátra szomorúan rövid pályafutása alatt. Régóta dédelgetett álmom a több száz, de akár ezernél is több kép összegyűjtése, feldolgozása és ennek bemutatására méltó eseménynek ígérkezik Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosi rangja, ahol a Királynék városának eldugott utcái és a Balaton-felvidéki falvak kubisztikus vedutái képviselhetik a letűnt örökséget. A Zsámbékon élő Melocco Miklós is - ki majd hét évtizede még a Képzőművészeti Főiskoláról ismerte őt - megerősített ennek hiánypótló mivoltában. Az művészi és technológiai igényességgel feldolgozott online gyűjtemény az alap,- és középfokú, de akár még a felsőfokú oktatás számára is elengedhetetlen támpontot nyújt.

Iskolák
Egyetem (ma), 1997. MOME -
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Geneológiai kutatások eredményei

  2022. 10. 16.
  iparművészet és tervezőművészet
  Geneológiai kutatások eredményei
 • Nagyfelbontású festmény reprodukciók készítése | Nagykanizsa I.

  2022. 10. 11.
  film- és fotóművészet
  A Dunántúli régióban számos Ircsik József festményt sikerült felkutatni.
 • Ircsik József kiállítása

  1968. 11. 16.
  képzőművészet
  Ircsik József - Veszprém festője - kiállítása 1968 őszén Budapesten a Műcsarnokban (FÉNYES ADOLF TEREM)